Paylaş

Miyom Nedir

Miyom Nedir? Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom (Myom) Nedir?

Miyom ya da diğer bir adı ile Myom, kadınlarda rahim içerisinde görülebilen iyi huylu tümörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınların yaklaşık %70’i yaşamları boyunca miyom görülebilir. Kadınların yaklaşık beşte biri, şiddetli ağrı, regl döneminde ağır kanama ve hamilelik komplikasyonları gibi semptomlar bildirmektedir.

Söz konusu miyomların ortaya çıkışındaki en önemli nokta anormal bir şekilde çoğalan düz kas yapısı olarak özetlenebilir. Genel itibari ile miyomlar düzgün, sınırları belirgin ve solid (katı) kitleler olarak ifade edilebilir. Buna ek olarak miyomlarda farklı yerleşim bölgeleri görülebilmektedir.

Genel itibari ile bir kadında miyom oluşumunda birçok faktör etkilidir. Bunlar arasında özellikle genetik yatkınlık ve östrojen hormon üretimi ön plana çıkmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar yerleşim yerine büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak çok çeşitli bulgular verebilir. Bazı miyomlarsa rutin jinekolojik kontroller esnasında ultrason muayensinde görülür. Miyomların en önemli belirtilerinden birisi uzun ve aşırı kanamalı adet dönemleri olduğu görülmektedir. Adet dönemi içerisinde fazla miktarda ve uzun süren kanamalar genel itibari ile kadınlarda anemiye (kansızlık) yol açabilmektedir.

Bazen bu gibi belirtiler göz ardı edilip, muayene ertelenmektedir ve hastalık ilerlemekte, myom boyutları artmaktadır. Bu belirtilere ek miyom belirtileri arasında sıkça görülen bir diğer belirti çabuk yorulmadır.

Miyomların boyutları çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle miyomlarda aşırı büyümenin bazı durumlarda karın bölgesinde şişlik yaratabileceği bilinmelidir. Bu şişlik aynı zamanda kabızlık ya da gaz sıkışması gibi sorunlara da ortam oluşturabilmektedir. Aynı zamanda büyük boyuta sahip miyomlar idrar torbasına baskı yaparak sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi şikayetlere yok açabilir.

Miyom belirtilerini özetleyecek olursak;

  • Yoğun adet kanaması.
  • Bir haftadan uzun süren adet dönemleri.
  • Alt karında baskı veya ağrı.
  • Sık idrara çıkma, idrar kaçırma.
  • Mesaneyi boşaltmada zorluk.
  • Kabızlık.
  • Sırt ağrısı veya bacak ağrıları.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • İnfertilite (kısırlık) sayılabilir.

Miyom Belirtileri

Miyom Neden Oluşur? Kimlerde Daha Sık Görülür?

Miyomlar genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda büyüme eğilimindedir, araştırmalar menopozdan sonra küçülebileceklerini öne sürmektedir. Bir kadında miyom oluşma riskini aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler etkileyebilir;

  • Yaş (yaşlı kadınlar genç kadınlardan daha yüksek risk altındadır)
  • Siyahi ırkı
  • Obezite
  • Aile öyküsü
  • Yüksek tansiyon
  • Doğum yapmamış kadınlar
  • Erken regl olmak
  • D vitamini eksikliği
  • Gıda katkı maddesi tüketimi
  • Soya sütü kullanımı
  • Aşırı kırmızı et tüketimi

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Fizik Muayene: Büyük boyuttaki miyomlar karından veya vajinadan elle yapılan muayene sırasında tespit edilebilir.

Ultrason: Ultrason miyom tanısında en yaygın kullanılan yöntemdir. Myomun boyutu, yerleşimi, sayısı gibi faktörlerin değerlendirilmesinde sıklıkla yeterli bir tanı aracıdır.

MRI: Manyetik rezonans görüntüleme ultrasonun yeterli olmadığı durumlarda, çok büyük miyomlarda veya miyomlarda kötü huylu değişim potansiyeli düşünüldüğünde tanıda yardımcı bir araçtır.

Laboratuar Testleri: Anormal kanama olan hastalarda, yaşanan şiddetli kan kaybına bağlı olarak anemi (kansızlık) olabilir ve bu durum laboratuar testlerine yansıyabilir.

Histerosonografi ve Histerosalpingografi (HSG): Rahimin iç duvarından kaynaklı miyomlarda rahim boşluğunu değerlendirmek için kullanılabilecek görüntüleme teknikleridir.

Miyon tedavisi

Miyom Tedavisi Nasıldır?

Myom tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Herhangi bir bulgu vermeyen miyomlar, hızlı büyüme göstermeyen miyomlar tedavisiz takip edilebilir. Genellikle menopoz dönemiyle beraber küçülme eğilimindedirler.

  • Ameliyatsız Myom Tedavi Yöntemleri

Miyomların temel tedavisi cerrahidir. Ancak miyom bağımlı kanamalar veya ağrı bulgularını azaltmak, ameliyatı bir süre ertelemek isteyen hastalarda bazı ilaç tedavileri denenebilir. Bunlar arasında;

Ağrı Kesici İlaçlar: Miyomların neden olduğu baskıya bağlı ağrı şikayetinin tedavisinde tercih edilebilir.

Demir Takviyesi: Aşırı kanamaya bağlı oluşan kansızlık tedavisinde tercih edilebilir.

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol hapları yoğun adet kanaması veya ara kanaması gibi bazı miyom belirtilerini tedavi edebilmektedir.

Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) Agonistleri: Enjeksiyon şeklinde yapılan bu iğnelerle miyom boyutları küçültülmeye çalışılabilir. Ancak bu tedaviler en fazla 6 ay kullanılabilir ve tedavi sonrası miyom boyutlarında tekrar büyüme görülebilir. Bu nedenle genellikle ameliyat öncesi miyom boyutlarını küçültmek için tercih edilmektedir.

  • Myom Ameliyatı (Myomektomi)

Myom ameliyatı diğer adıyla myomektomi uterusun (rahim) korunarak miyomun çıkarılmasıdır. Myomun yerleşim yerine göre, boyutuna göre, sayısına göre ve cerrahın tecrübesine göre çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemler arasında açık myom ameliyatı, laparoskopik (kapalı) myom ameliyatı, robotik myom ameliyatı, histeroskopik myom ameliyatı bulunmaktadır.

  • Laparoskopik (Kapalı) Miyom Ameliyatı

Laparoskopi kapalı ameliyat olarak da adlandırılan bir ameliyat tekniğidir. Göbek deliğine yapılan 1 cm’lik kesiden ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan çubuk şeklinde bir alet ile görüntü ekrana yansıtılır. Uygulanacak tedaviye bağlı olarak değişmekle beraber karnın her iki yanına yapılan 0.5cm’lik iki veya üç kesiden de laparoskopik ameliyatlara uygun cerrahi aletler yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir.

İşlem genel anestezi altında yapılmaktadır. Laparoskopik miyom ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Bu süre miyom sayısı ve boyutlarına bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Bu teknikte açık ameliyatta olduğu gibi miyom rahim dokusundan çıkarılır ve sağlıklı rahim dokusu dikilerek kadının doğurganlığı korunmuş olur.

Açık ameliyata göre hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrası dönemde ciddi avantajları vardır. Bu avantajlar arasında; hastanede kalış süresinin daha kısa olması, ameliyat sırasında daha az kan kaybı, ameliyat sonrasında daha az ağrı, daha küçük kesilerden ameliyatın yapılmasına bağlı olarak daha iyi kozmetik sonuçlar, gündelik hayata daha hızlı dönüş, ameliyat kesilerinde enfeksiyon riskinin çok düşük olması sayılabilir. Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası hastalar 1 gün sonra taburcu olabilmektedir.

  • Histeroskopik Miyom Ameliyatı

Histeroskopi, laparoskopi gibi bir endoskopik cerrahi türüdür. Rahim içi sıvı ile doldurularak aynı laparoskopide kullanıldığı gibi optik kamera sistemi ile görüntü ekrana yansıtılır ve rahim iç duvarından kaynaklanan özellikle anormal kanama ve infertiliteye (kısırlık) yol açan myomlar temizlenir. Bu teknikte karında veya vajinada herhangi bir kesi yapılmamaktadır. Hastalar aynı gün taburcu olabilmektedir. Ancak bu teknik her miyom için uygun değildir. Özellikle daha büyük boyutlardaki ve rahmin dış yüzeyi ile ilişkili miyomlarda laparoskopik yöntem tercih edilmelidir.

Miyom Tedavi Yöntemleri

Miyom Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Myomektomi (myom ameliyatı) için önceden bazı hazırlıklar yapılmaktadır. Ancak ameliyat öncesi en temel konu genel sağlık durumunun iyi olmasıdır. Özellikle grip veya soğuk algınlığı, dudakta uçuk gibi rahatsızlıkların olmaması tercih edilir. Alkol ve sigara kullanılıyorsa kesilmesi, beslenmenin düzenlenmesi gerekmektedir.

Myom ameliyatı için de diğer ameliyatlarda olduğu gibi birtakım kan sulandırıcı ilaçların en az bir hafta önceden kesilmesi gerekmektedir.

Ameliyat öncesi değerlendirmede yine hekiminizin de önereceği şekilde kansızlık veya demir eksikliği varsa bunun tedavi edilmesi gerekir. Yine ameliyat öncesi anestezi hekimi tarafından yapılacak muayenede hastanın ameliyat için gerekli koşulları sağlayıp sağlamadığı değerlendirilecektir.

Bireylerin ameliyat günü oldukça sade kıyafetler ile herhangi bir takı takmadan gelmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra yanınıza bir refakatçi almanız ameliyat sonrasındaki süreç için iyi olabilmektedir.

Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Peki gelelim miyom hakkında ve miyom tedavisi hakkında en çok merak edilen soruya. Bir myom ameliyatı kaç saat sürmektedir sorusunun cevabına bakıldığında aslında bu sürenin bireyin sahip olduğu miyomun boyutuna, sayısına, yerleşim yerine ve miyom tedavisi için tercih edilen yöntemin şekline göre değiştiği karşımıza çıkmaktadır.

Buna göre açık myom ameliyatının genel itibari ile ortalama 45 dakika sürdüğü ve buna ek olarak laparoskopik miyom ameliyatlarının ise 1 ila 2 saat sürebildiği karşımıza çıkmaktadır. Histeroskopik miyom ameliyatları da yine 1 saat civarında sürmektedir.

Ameliyat Sonrası Ne Zaman Taburcu Olabilirim?

Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Çünkü ek hastalıkları olan bireylerde ameliyat sonrası hastanede kalış süresi uzayabilmektedir. Genellikle açık miyom ameliyatı sonrası 1 veya 2 gün hastanede takip yapılır, kapalı (laparoskopik) myom ameliyatı sonrası daha hızlı iyileşme sağlanarak 1 gün sonra hastanın taburculuğu sağlanabilir. Histeroskopik myom ameliyatından sonra ise aynı gün veya 1 gün sonra taburculuk gerçekleştirilir.

Ameliyat Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ameliyat sonrası hekiminiz tarafından size antibiyotik, ağrıkesici ve gerekli görülürse demir ilaçları reçete edilecektir. Ameliyattan sonraki gün daha kolay iyileşebilmesi için dikiş yerlerinin üzerindeki bantlar açılır. Duş almanıza engel bir durum yoktur ancak sonrasında bu dikiş yerlerini kuru tutmalısınız. Ağır fiziksel aktiviteler ve ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız. Yapılan ameliyatın tipine bağlı olarak cinsel ilişkiye bir süre ara vermek gerekebilir.

Ameliyat Sonrası Ne Zaman Gebelik Düşünülebilir?

Ameliyat sonrasında gebelik kararı için doktorun belirttiği süre göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bu süre yapılan ameliyatın tipine göre değişmektedir. Açık veya kapalı (laparoskopik) miyom ameliyatlarından sonra bu süre 3-6 ay arasında değişmektedir. Histeroskopik myom ameliyatları sonrasında ise herhangi bir ek kısıtlama yapılmamaktadır.

Rektosel Nedir? Belirtileri Nelerdir? İçeriğimizi Hemen Keşfet!!

***İnternet sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemler için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Doç. Dr. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Yumurta Rezervi Düşüklüğü Nedir?

Yumurta rezervi düşüklüğü, bir kadının yumurtalıklarında bulunan ve üreme yeteneğini sağlayan yumurta sayısının azalması veya kalitesinin düşmesi durumudur. Kadının gebe kalma yeteneğini etkileyen önemli bir...
Call Now Button