Paylaş

Histeroskopi Nedir

Histeroskopi Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, Histero ve Skopi kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Histeroskopi aslında rahim ağzından içeri girerek rahmin içerisini özel bir kamerayla incelenmesi ve değerlendirilme işlemine denilir. Bu işlem hem tanısal hem de tedavi amacıyla kullanılır.

Histeroskopi Yapılmasına Nasıl Karar Verilir?

Bu işlem kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. Hekiminiz muayene sırasında rahim içerisinde herhangi bir lezyon ya da patolojiden şüphelenebilir. Bu durumda histeroskopi işlemine karar verilir.

Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?

Diagnostik (Tanısal) Histeroskopi

Tanısal olarak rahim içinin değerlendirilmesi için yapılır. En büyük avantajı uygun cihazların varlığında genel anestezi olmadan ve yatış gerekmeden yapılabilmesidir. Rahim içindeki polip, myom, yapışıklık, perde gibi yapıların değerlendirilmesinde kullanılır. Özellikle infertilite (kısırlık) nedeniyle ileri inceleme amaçlı tercih edilir.

Operatif (Tedavi Amaçlı) Histeroskopi

Diagnostik işlemden sonra eğer hastalığın tanısı konulduysa rahimdeki lezyonların alınabilmesi adına bu işlem uygulanır. Farklı histeroskop uçlarıyla rahim içindeki myomlar ve polipler çıkarılabilir, sineşi (yapışıklık) açılabilir, septum (perde) kesilebilir ve rahim içi normal haline getirilir. Kapalı olarak gerçekleşen bu cerrahide vücutta her hangi bir kesi olmamaktadır.

Histeroskopi Hangi Durumlarda Tanı ve Tedavi İçin Kullanılır?

Tanı ve tedavi amacıyla kullanılması gereken durumlar şu şekildedir;

  • Kişilerde menopoz öncesinde ya da menopoz sonrasında anormal bir şekilde rahim kanaması olan hastalarda rahim duvarından biyopsi alınması amacıyla kullanılabilir.
  • Rahim içi duvarının kalınlaşmasında tercih edilebilir.
  • Rahim duvarında endometrial polip olan ve anormal kanamalar yaşayan hastalarda bu işlem uygulanmaktadır.
  • Rahim içerisinde uterin septum denen perde bulunan hastalarda kullanılır.
  • Spiralin rahim duvarına saplandığı ve çıkarılamadığı durumlarda tercih edilir.
  • Doğum sırasında plasenta ve eklerinin dışarı atılamamasında kullanılır.
  • Tekrarlayan düşük doğum öyküsünün yaşandığı kişilerde tercih edilmektedir.
  • Tüp bebek denemelerinde tekrarlayan başarısızlık durumlarında kullanılmaktadır.
  • Ultrasonografik değerlendirmede rahim içinde bir lezyondan şüphelenilmesi durumunda tam teşhis için kullanılır.

Histeroskopi Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılır?

Histeroskopi şu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır;

  • Poliplerin çıkarılmasında,
  • Myomların çıkarılmasında,
  • Rahim içi yapışıklıkların açılmasında,
  • Rahim içerisinde yer alan perde gibi doğumsal anormalliklerin düzeltilmesinde,
  • İlaç tedavisi almasına rağmen hala şiddetli regl kanaması durumunda tanı amaçlı kullanılmaktadır.

Histeroskopi Nasıl Uygulanır?

Histeroskopi aleti dış çapı 3,1- 10 mm’dir. Rahim ağzı uygun çapa kadar genişletildikten sonra çubuk şeklindeki bu alet rahim ağzından girerek rahim içerisini gözlemlenmesini sağlar. Aletin uç kısmında ışık kaynağı ve optik kamera sistemi vardır. Sıvı ile rahim içinde gerekli görüş alanı sağlanır ve histeroskopun uç kısmındaki kesici uçlar ile planlanan cerrahi işlem gerçekleştirilir.

İşlem Öncesi Hazırlık

Bu işlem gerçekleştirilmeden önce yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır;

  • İşlem adet olmadığınız dönem için planlanmalıdır.
  • Doktorunuz, işlem sırasında rahim ağzının daha kolay açılması için öncesinde kullanmanız için size ilaç tedavisi verebilir.
  • İşlemden 24 saat önce duş yapmamanız, tampon kullanmamanız veya vajinal ilaçlar kullanmamanız önerilir.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

İşlem sıklıkla adet bitiminden sonra ve yumurtlamadan önce yapılır. Bu genellikle adet döngünüzün 6 ile 12. günleri arasındadır (birinci gün adet kanamasının ilk günüdür). Bu tarihin tercih edilme nedeni kanama olmadığı için görüntünün net olması, rahim duvarı ince olduğu için patolojilerin net gözlemlenebilmesi ve gebelik riskinin olmamasıdır.

Detaylı Bilgi İçin: Randevu Al

Histeroskopi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

İyileşme süreci de pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Vajinal yol ile rahmin içerisine girişim yapılan bu prosedürde; karından ameliyatlarda olduğu gibi büyük kesiler yapılmaz. Bu nedenle işleme ait riskler azdır ve operasyon sonrası iyileşme süreci çok hızlıdır. Diagnostik histeroskopi işlemi poliklinik şartlarında genel anestezi gerektirmeden yapılabilir.

Operatif histeroskopide ise ameliyathanede kısa bir genel anestezi ile işlem gerçekleştirilir. Operasyon sonrası hastalar sıklıkla aynı gün taburcu edilir. İşlemden sonra kişide ortalama 2 gün ağrı ya da vajinal lekelenme olabilir. Bununla birlikte işlem gerçekleştikten 1- 2 saat sonra taburcu olunur.

Histeroskopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat gerçekleştirildikten sonra hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu anlamda hastalar daha kısa sürede sağlığına kavuşabilir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Histeroskopi işlemi gerçekleştikten sonra kişilerde hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bununla birlikte kişilerde regl ağrısı gibi ağrılar hissedilebilir. Doktorun vermiş olduğu ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Sıklıkla operasyon sonrası antibiyotik tedavisi verilir.
  • Ameliyattan sonra bir süre cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Kişiler tamamen iyileştiği zaman eski rutinlerine geri dönebilir.

Histeroskopi Nedir Riskli Bir İşlem Mi?

Histeroskopi nedir riskli bir işlem mi sorusu sıklıkla sorulan bir sorudur. Açık cerrahi ameliyatlar kadar yüksek riske sahip olmasa da bu işlemden sonra da bazı komplikasyonlar gerçekleşebilir. İşlemde rahimde delinme ya da yoğun kanama gibi durumlar olabilir. Aynı zamanda işlem sırasında kullanılan sıvının vücutta birikmesiyle akciğer ödemi oluşabilir. Ancak bu gibi durumlar çok nadiren görülür.

İlginizi Çekebilir: Rahim ve İdrar Torbası Sarkması Nedir?

Histeroskopi Nedir İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Histeroskopi’de Nelere Bakılır?

Histeroskopi ile rahim ağzı, rahim iç duvarı, tüplerin rahime giriş noktası detaylıca incelenir

Histeroskopi Kimlere Gerekir?

Anormal kanaması olanlarda, Ultrasonografide rahim içi patolojiden şüphelenilenlerde, rahim duvarında anormal kalınlaşma olanlarda, tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlarda, rahim içi perde veya yapışıklık şüphesinde, istmosel şüphesinde, rahim içi araç çıkarılamadığında histereskopiye gerek duyulabilir.

Histeroskopinin Faydaları Nelerdir?

Histeroskopi rahim içerisinde oluşabilen miyom, polip, yapışıklık, perde (septum) gibi sorunlar da tespit edilmesi ve tedavi edilmesinde, rahim duvarından biyopsi alınmasında, kayıp rahim içi araç (spiral) çıkarılmasında, tekrarlyana gebelik kaybı veya tüp bebek başarısızlığının nedeninin araştırılmasında oldukça başarılı bir yöntemdir.

***İnternet sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemler için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Doç. Dr. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button