Paylaş

Aşırı Adet Kanaması

Aşırı Adet Kanaması Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Aşırı adet kanaması, progesteron ve östrojen hormonlarındaki dengesizliklerden kaynaklanabilir. Adet döngüsünün bozulması ve ağır kanama bu tür hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Rahim anomalileri olan polipler veya miyomlar aşırı adet kanamasına neden olabilir. Bazen rahim iç tabakasının (endometrium) rahim dışında, örneğin pelvik organlarda büyümesi olarak da adlandırılan endometriozis, adetin ağrılı ve bol kanamalı olmasına neden olabilir. Aşırı adet kanaması, rahim iç zarının iltihaplanmasından da kaynaklanabilir. Bu iltihaplar sıklıkla enfeksiyonlardan veya diğer hastalıklardan kaynaklanır.

Kan normalden daha yavaş pıhtılaşırsa adet kanaması daha fazla olabilir. Rahim iç zarının kas tabakasına doğru genişlemesi olarak da adlandırılan adenomiyoz, aşırı adet kanamasına neden olabilir. Özellikle antikoagülanlar ve kan sulandırıcılar yoğun adet kanamalarına neden olabilir. Diyabet, tiroid sorunları ve karaciğer rahatsızlıkları adet kanamasını etkileyebilecek birkaç durumdur. Ailede menoraji öyküsü varsa kişi aşırı adet kanamasına daha yatkın olabilir. Hormonal dengesizlikler ve bunun sonucunda aşırı adet kanaması, uzun süreli stres, aşırı halsizlik veya aşırı yeme gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar aşırı adet kanamasına katkıda bulunan faktörlerden sadece birkaçıdır. Önemli miktarda adet kanamanız varsa, durumunuzu kapsamlı bir şekilde değerlendirebilmeleri ve uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için doktorunuza başvurmanız çok önemlidir.

Aşırı Adet Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Bu durum normalden daha fazla kanama ile karakterizedir. Bir tampon veya ped kısa bir süre içinde doygun hale gelir. Adet döngüsü normalden daha uzun sürer. Tipik bir adet dönemi normalde üç ila yedi gün arasında sürerken, adet kanaması fazla olanlarda daha uzun sürebilir. Aşırı adet kanaması şikayetini yaşayanlarda adet döngüleri normalden daha ağrılı olabilir. Adet sırasında pıhtılaşmış kan parçacıkları görülebilir. Pedlerin veya tamponların normalden daha sık değiştirilmesi gerekebilir. Adet kanaması yoğun olanlarda pelvik ağrı veya rahatsızlık yaşanabilir.

Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, aşırı adet kanamasından kaynaklanabilir. Bu durumda halsizlik, yorgunluk, soluk ten rengi ve baş dönmesi şikayetleri görülebilir. Aşırı adet kanaması, günlük işleri her zamanki gibi sürdürmeyi zorlaştırabilir. Her kadının adet döngüsünün benzersiz olduğunu ve her kişinin aşırı adet kanamasını farklı şekilde yaşayabileceğini akılda tutmak çok önemlidir. Bu belirti veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz veya adet döngünüz normalden daha uzun ve ağrılı ise doktorunuza başvurmanız bunun nedenlerinin tespit edilmesi bakımından önerilir. Uygun tedaviye başlanabilmesi için bu semptomların altında yatan kök nedeni belirlemek çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Evde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Aşırı Adet Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?

Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra yapacağı muayene ile birlikte aşırı adet kanamasının teşhisini yapar. Tanı koymak sıklıkla fiziki muayene, sağlık geçmişi ve bazı tıbbi testlerin kullanılmasını içerir. Doktorunuz adet dönemlerinizin düzenliliğinin yanı sıra aylık kanamanın miktarı, yoğunluğu ve uzunluğunu da soracaktır. Ek olarak aile öyküsü, tıbbi geçmiş ve önceki ilaç kullanımı gibi unsurlar da dikkate alınır. Doktorunuz rahim ve pelvik organlara bakmak için pelvik muayene yapabilir. Bu, rahimde miyom, polip veya başka anormalliklerin bulunup bulunmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir. Hormon düzeylerini incelemek ve pıhtılaşma sorunlarını araştırmak için kan testleri yapılabilir. Histeroskopi veya ultrasonografi gibi rahim iç yüzeyinin daha ayrıntılı bir resmini veren görüntüleme prosedürleri, rahim içindeki anormallikleri kontrol etmek için kullanılabilir.

Bu prosedür, değerlendirmek için rahim iç zarından bir doku örneğinin çıkarılmasını içerir. Bunu yaparak kanser ve diğer tehlikeli hastalıkların önüne geçilebilir. Pıhtılaşma bozuklukları kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu test ile hipofiz ve yumurtalıkların GnRH uyarısına verdiği yanıtlar değerlendirilebilmektedir. Doktorunuz bu tetkik ve değerlendirmeler sonucunda aşırı adet kanamasının altında yatan nedeni tespit edebilir. Teşhisin doğru yapılabilmesi için doktorunuza başvurmanız çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: G-Shot (G Noktası Büyütme) Nedir?

Aşırı Adet Kanaması Tedavisi Nasıl Olur?

Altta yatan nedenlere ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak aşırı adet kanamasının tedavisinin seyri değişebilir. Tedavinin amacı semptomları azaltmak, aylık kanamayı yönetmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır.  Özellikle hormon destek tedavileri aylık kanamayı kontrol altına almak ve azaltmak için kullanılır. Kan pıhtılaşmasını teşvik ederek aşırı kanamayı azaltabilir. Bu ilaçlar aynı zamanda ağrıyı ve adet kanamasını da hafifletebilir.

Aşırı adet kanaması miyomlardan kaynaklanıyor ise miyomektomi uygun bir cerrahi müdahaledir. Şayet aşırı adet kanaması poliplerden kaynaklanıyor ise poliplerin cerrahi müdahale ile çıkarılması da tedavi yöntemlerinden biridir. Hastanın gebelik istemi yok ise ve eşlik eden bazı diğer hastalıklar da var ise son çare olarak histerektomi ile rahimin alınması da değerlendirilebilir. Ancak bu sıklıkla son çare olarak başvurulan bir yöntemdir. Hormon tedavisinin kullanılması adet kanamasını azaltabilir ve hormonların dengelenmesine yardımcı olabilir. Progesteron tedavisi adet döngülerini kontrol edebilir ve kanamayı azaltabilir.

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, aylık aşırı kanamanın derecesi, altta yatan nedenler ve kişisel tercihler tedavi seçeneğini etkiler. Bu nedenle aşırı adet kanaması yaşıyorsanız doktorunuz ile görüşmeniz ve uygun bir tedavi planı geliştirmeniz en doğrusudur.

İlginizi Çekebilir: Adet Söktürücü İlaçlar Nedir?

Adet kanamam çok fazla ne yapmalıyım?

2 saat içinde 4'ten fazla tampon veya pedi tamamen kirlettiyseniz doktorunuza başvurmanız gerekir. Hamileyken kanamanız varsa hemen doktorunuzu aramalısınız. Gebeliğe bağlı kanama acil bir durum teşkil edebilir.

Yoğun adet kanaması nasıl tedavi edilir?

Ağır adet kanamasını yönetmek için ilaç tedavisi sıklıkla kullanılır. Bu tedavi sürecinde prostaglandin inhibitörleri veya hormon tedavisi kullanılır. Ayrıca aşırı adet kanamasının altında yatan kök neden tespit edildiğinde duruma göre cerrahi müdahale de yapılması gerekebilir.

Hangi ilaç kanamayı durdurur?

Doğum kontrol hapları adet akışını azaltabilir ve adetlerin daha düzenli olmasına yardımcı olabilir. Bazı rahim içi araç (RİA) türleri hem doğum kontrolü hem de kanamayı azaltmak için kullanılabilir. Gonadotropin salgılayan agonistler (yumurtalıkları uyaran bir hormon olan gonadotropin salınımını azaltan ilaçlar) aşırı adet akışını durdurmak ve miyom tedavisinde kullanılabilir. İbuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) kullanılabilir. NSAID'ler ayrıca rahatsız edici adet kramplarını veya dismenoreyi de hafifletir.

Aşırı adet kanamasına hangi bitki iyi gelir?

Dereotu rahim gerginliğini hafifletir ve adet kanamasının düzenli olmasına yardımcı olabilir. Adetinizin ağrısız ve düzenli olması için adetinizden 3-4 gün önce limonlu taze dereotu tüketebilirsiniz.

Kesilmeyen adet kanaması neyin belirtisi?

Böbrek ve karaciğer sorunları da adet düzensizliğinin nedeni olabilir. Kesintisiz menstruasyon aynı zamanda tiroid hormon sorunları veya yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Kesintisiz adet kanaması, polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Miyom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Doç. Dr. Taha Takmaz

Doç. Dr. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

infertilite-kısırlık-nedir

İnfertilite (Kısırlık) Nedir?

İnfertilite (kısırlık) nedir? sorusunun cevabını birçok çift araştırmaktadır. Tıp dilinde infertilite, çiftlerin korunma yöntemleri olmadan düzenli bir cinsel ilişki yaşamalarına rağmen en az bir yıl...
Call Now Button