Paylaş

Regl Ağrısı Neden olur

Regl Ağrısı (Adet Sancısı) Neden Olur?

Regl (Adet) Nedir?

Adet kanaması olarak da bilinen regl kanaması, kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalıkta olgunlaşması ve atılması sonrası sperm ile döllenmediğinde gebeliğin gerçekleşmemesi ile rahmin iç dokusunun kalınlaşarak, bu dokunun her ay düzenli olarak bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılması sürecidir.

Ergenlik ile başlayarak menopoz dönemine kadar devam eden ve hormonal değişimlere bağlı olarak gerçekleşen regl, düzenli olarak her 21 ila 35 günde bir gerçekleşir ve 3 ila 7 gün kadar sürer. Esasen bu fizyolojik süreç, kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun ve vücudun gebelik için kendini hazırladığının göstergesidir. Adet döneminin süresi ve kanamanın miktarı kişiden kişiye değişmektedir.

Ağrılı Adet Görme (Dismenore) Nedir?

Her iki kadından birinde adet döneminde az ya da çok ağrı görülmektedir. Ancak yaklaşık yüzde 10 kadarında ise adet dönemindeki sancı çok şiddetli olur ve 1-3 gün boyunca kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Adet dönemlerinde yaşanan ve dismenore olarak adlandırılan adet ağrıları kasıklara, bacaklara ve bele yayılan kramplar şeklinde yaşanmaktadır. Bu ağrı ve kramplara, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bel ve sırt ağrıları, ishal, sinirlilik ve bayılmalar da eşlik edebilir.

Ağrılı Adet Görme Tedavisi

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet sancıları, rahim iç duvarının kasılmasına bağlı olarak görülür. Gebelik için kendisini hazırlayan rahim, yumurtlama dönemi ile kalınlaşır ve gebelik oluşmadığı durumlarda, rahim içerisindeki kanamanın kontrollü bir şekilde atılması için rahim daralır ve burada üretilen prostaglandin hormonu kasılmaları tetikler. Buna bağlı olarak rahme giden kan akımı ve oksijen azalır, böylece ağrı hissedilir. Rahim kasılmaları, adet gören her kadında olur ancak bazı kadınlar bu kasılmaları ağrı şeklinde hissederler.

Bazı kadın hastalıklarının da etkisiyle rahim kaslarının kasılması sırasında çok ciddi ağrı şikayetleri de olabilir. Ayrıca, adet kanaması öncesinde de progesteron etkisinin kaybolması ile birlikte rahim kasılmasından bağımsız olarak ağrı şikayeti oluşabilir.

Adet sancısı kramp gibi bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vuran şiddetli bir ağrıdır. Menstrüasyon süreci ile ilgili olan ve ilk adetten itibaren yaşanan bu ağrılar Primer Dismenore olarak bilinir. Ancak bu ağrılar, başka bir organik nedenden kaynaklanıyor, örneğin çikolata kisti, miyom, pelvik inflamatuar hastalık gibi bir tıbbi sorundan kaynaklanıyor ise Sekonder Dismenore olarak ifade edilir.

Bu nedenle adet dönemleriniz ağrılı geçiyor ise, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum hekimine başvurarak ağrılarınızın doğal bir sürecin parçası olarak mı yaşandığının ya da endometriozis veya miyom gibi bazı kadın hastalıkları nedeniyle mi yaşandığının ortaya konulması gerekir.

Şiddetli Adet Sancısı Başka Bir Hastalığın Habercisi Olabilir Mi?

Şiddetli adet sancıları aşağıda sayılan farklı hastalıkların belirtisi olabilir:

  • Endometriozis
  • Adenomyozis
  • Miyomlar
  • Rahim tümörleri
  • Rahmin farklı pozisyonlarda olması (özellikle arkaya doğru belirgin olarak dönük olması)
  • Pelvik inflamatuar hastalık

Endometriozis (Çikolata Kisti)

Endometriozis rahim duvarını oluşturan endometrium tabakasının başka organlarda yerleşmesiyle oluşan iyi huylu ancak ilerleyici seyir gösterebilen kronik bir hastalıktır. Ağrılı adet ve kronik kasık ağrısı olan kadınlarda %70 oranında görülmektedir.

İlgili İçerik : Endometriozis – Çikolata Kisti Nedir?

Adenomyozis

Rahmin iç yüzeyini örten ve her ay adet kanaması ile atılan rahim iç takabası veya endometrium adı verilen rahim iç zarının, rahimin kas tabakası içerisinde yer alması durumuna adenomyozis adı verilir. Adet döngünüz dışında ara kanamalar yaşıyorsanız, adet sancılarınız şiddetli oluyorsa, adet dönemleriniz dışında da kasık ağrıları yaşıyorsanız, adet kanamalarınız şiddetli ve uzun sürüyorsa, bu durum adenomyozisin varlığının habercisi olabilir.

Miyom

Rahimde görülen düz kas dokusu büyümeleri şeklindeki iyi huylu tümörlerdir. Yoğun adet kanaması, bir haftadan uzun süren adet dönemleri ve alt karında baskı veya ağrı gibi durumlar miyom belirtileri arasında sayılmaktadır.

İlgili İçerik : Miyom (Myom) İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Pelvik İnflamatuvar Hastalık

Kadınlarda en çok görülen rahatsızlıklardan biri kadın üreme organlarının enfeksiyonu olarak adlandırılan pelvik inflamatuar hastalıktır. Bu enfeksiyon vajinanın iç kısmından kişinin iç organlarına doğru ilerleyebilir. Genel olarak vücut içerisinde yaygın bir iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durum da regl döneminin ağrılı ve sancılı geçmesine neden olur.

Kimler Ağrılı Adet Görme Açısından Risk Altındadır?

Ağrılı adet dönemleri pek çok nedenden dolayı olabilirken risk altında olan şu kişilerde daha sık görülebilir;

  • 30 yaşından küçükler,
  • Erken yaşta ergenliğe girenler,
  • Hiç gebe kalmayan,
  • Sigara içen,
  • Regl döneminde alkol tüketimi,
  • Obezite.

Adet Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Adet ağrılarının tedavisinde basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı kesiciler, adet kanaması başlar başlamaz başlanırsa ve daha sonra iki ila üç gün boyunca düzenli bir şekilde alınırsa kişinin ağrıya bağlı şikayetlerini hafifletir.

Ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrılar için ikinci bir seçenek olarak doğum kontrol hapları da düşünülebilir. Doğum kontrol hapları prostaglandin adı verilen kimyasalların oluşturduğu rahim kasılmalarını dengeler.

Ancak adet sancıları çok şiddetli ve kişinin genel iyilik durumunu etkiliyor ve basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınamıyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı doktorunuz tarafından önerilen tedavi uygulanmalıdır.

Adet ağrısının kaynağı farklı bir jinekolojik hastalık ise, öncelikle doğru tanı ve tedavi ile ağrının temel kaynağı ortadan kaldırılmalıdır. Myom, endometriozis gibi bazı hastalıkların tedavisinde cerrahi uygulamalar söz konusu olabilir.

Tedavi İle İlgili Bilgi İçin : Randevu Al

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet sancısı kadınlarda hayat kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Bu nedenle doktorunuz tarafından altta yatan durumlar tespit edilmelidir. Tedavi yöntemi de buna yönelik olarak şekillenecektir.

Adet sancısı çekenler tarafından sıklıkla sorulan “Regl (adet) sancısına ne iyi gelir?” sorusunun tek bir yanıtı bulunmamakla birlikte, adet sancısını ve kramplarını azaltmak için aşağıdaki yardımcı yöntemler uygulanabilir:

  • Karın alt bölgesine sıcak havlu, sıcak su torbası, sıcak banyo gibi sıcak uygulamalar rahatlatıcı etki gösterir.
  • Düzenli spor ve egzersiz yapan kişilerde adet ağrıları daha az görüldüğü için spor ve egzersiz düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Ağrı oluşan bölgeye hafif masaj yapılabilir.
  • Yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu dönemlerde enerji verici gıdalar ve bol sıvı tüketimi önerilir.
  • Regl döneminde alkol, sigara ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Uyku düzeni korunmalıdır.
Adet Sancısına ne İyi Gelir
Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Regl Ağrısı (Adet Sancısı) Sık Sorulan Sorular

Adet Sancısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Ağrının giderilmesi için sıklıkla parasetamol, ibuprofen gibi ağrı kesici ve anti-inflamatuvar ilaçlar kullanılır. Adet döngüsünün düzensiz olduğu hastalarda oral kontraseptif (doğum kontrol hapları) ilaçlarla döngünün düzenlenmesi sağlanır.

Ağrılı Adet Görme Gebeliğe Engel Midir?

Adet sancısı tek başına doğrudan gebe kalmaya engel teşkil etmemektedir. Ancak adet ağrılarının temelinde başka bir jinekolojik hastalık yatıyorsa, bu durum gebeliğe de engel olabilir

Evlenince Adet Sancıları Geçer Mi?

Birçok kişi çevresinden evlenince adet sancılarının geçeceği ile ilgili bilgiler duyar. İlerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalır ancak evlenince adet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir. Bazı kadınlarda gebelik ve emzirme sırasında değişen hormonlar nedeniyle, adet sancıları gebelikten hemen sonraki dönemde azalma göstermekle birlikte, çikolata kistine bağlı adet ağrıları olan kadınlarda bir süre sonra sancılar yine eski düzeyine çıkabilir.

***İnternet sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemler için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Д-р мед. наук, доц. Таха Такмаз

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button