Paylaş

Doğum Sancısı

Doğum Sancısı Nasıl Başlar? Neler Yapılmalıdır?

Doğumun başladığının en önemli belirtilerinden biri doğum sancısı olarak adlandırılan düzenli yani ritmik rahim kasılmalarıdır. Doğumun yaklaştığının habercisi olan bu kasılmaları doğru şekilde tanımak, anne adayının doğuma hazırlanmasını kolaylaştıracak, çiftlerin süreci soğukkanlı bir şekilde yöneterek stres ve kaygılarını kontrol altında tutmalarına yardımcı olacaktır.

Doğum sancılarının başlangıcından önce hafif rahim kasılmaları veya baskı hissi gibi erken belirtiler olabilir. Hazırlık kasılmaları olarak adlandırdığımız bu sancılar, düzenli kasılmalar ile aynı ritimde olmayan, daha seyrek ve çoğunlukla iki saatlik süre dolmadan duran kasılmalardır. Hamileliğin son ayında hissedilen hazırlık kasılmalarını bir çok anne adayı doğumun başladığına işaret olarak değerlendirir. Ancak rahim ağzı bu aşamada genişlemez veya incelmez. Bu nedenle anne adayı kasılmaların sıklığını ve süresini takip ederek, hissettiği kasılmanın hazırlık kasılması mı yoksa doğum kasılması mı olduğunu ayırt edebilecektir.

Rahim ağzının yavaşça açılmaya başlaması ile bu durum anne adayında bir rahatsızlık hissi yaratabilir. Göbek deliği çevresinde hafif bir sıkışma veya baskı hissedebilirsiniz. Sırtın alt kısmı veya kasık bölgesi, doğum sancılarının tipik olarak başladığı yerdir, ağrıların sıklığı ve süresine göre yavaş yavaş rahme doğru ilerler. Kasılmalar ılımlı başlayabilir ve düzensiz aralıklarla gelebilir. Doğumun habercisi olan kasılmalarda ağrının sıklığı ve düzenliliği giderek artar ve her biri daha uzun süre devam etmeye başlar. Bir diğer değiyle belirli aralıklarla yani ritmik doğum sancıları başlar. Örneğin her beş dakikada bir veya daha fazla tekrarlanabilirler. Zamanla kasılmalar daha da şiddetlenir.

Başlangıçta bu kasılmalar, kasık bölgesinde, bacak arasında veya bel bölgesinde kramp ya da ağrı gibi hissedilir ve 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Bu kramp ve ağrılar doğumun başladığının habercisi değildir. Doğum kasılmaları, karnın tamamında ortaya toplanma, sertleşme şeklinde kendini gösterir. Her anne adayının fizyolojik yapısı farklı olduğunda, doğum kasılmalarına her zaman bir ağrı eşlik etmeyebilir.

Düzenli aralıklarla geri gelen ve güçlenen kasılmalar yaşıyorsanız, doğumun başladığının bir göstergesi olabilir. Şayet kasılmalar üç ila beş dakika aralıklarla oluşuyor ve en az iki saat boyunca devam ediyorsa, doğum yaklaşmış demektir.

Bebeğin başının doğum kanalına girmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir. Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama da oluşur. Şayet bu belirtiler var ise bunlar da doğumun yaklaştığının habercisidir. Bu durumda derhal doktorunuz ile iletişime geçmeniz çok önemlidir. Hastaneye ne zaman gidileceği doktorunuz tarafından tavsiye edilecektir.

İlginizi Çekebilir: Ertesi Gün Hapı Nedir?

Doğum Sancısı Nedir?

Doğum sırasında rahim kaslarının kasılması ağrı ve rahatsızlık hissine neden olur. Doğumun yaklaştığının ve doğumun başladığının sinyalidir. Rahim kasıldığında rahim ağzı açılır ve doğum yolu hazırlanır, bu da doğum sancılarına neden olur. Doğum sancılarının sıklığı ve yoğunluğu sıklıkla düzenli aralıklarla artar. Rahimden yayılan bir his ile ağrılar genellikle sırtın alt kısmında veya karın bölgesinde başlar ve daha yüksek bölgelere doğru ilerler. Bu kasılmalara rahim kaslarının kasılması ve gevşemesi süreci de dahildir. Doğum sancılarının amacı, bebeğin doğum kanalından geçebilmesi için rahmin ağzının açılmasını kolaylaştırmaktır.

Hamileliğin son ayında hissedilen hazırlık kasılmaları çoğu kez doğum kasılmaları ile karıştırılmaktadır. Anne adayı kasılmaların sıklığını ve süresini takip ederek, hissettiği kasılmanın hazırlık kasılması mı yoksa doğum kasılması mı olduğunu ayırt edebilecektir. Doğum kasılmalarının şiddeti ve sıklığı zamanla artar ve düzenli aralıklarla ortaya çıkar. Öte yandan, hazırlık kasılmaları daha düzensiz ve gelişigüzeldir, genellikle rahatsız edici değildir. Her kadın doğum sancılarını farklı şekilde yaşayacak ve hissedecektir.

İlginizi Çekebilir: Что такое миома?

Doğum Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Doğum ağrısı belirtileri rahim kasılmalarının başladığının ve doğumun başladığının göstergesidir. Bu semptomların kendini göstermesinin en yaygın yolu düzenli aralıklarla rahim kasılmalarıdır. Doğum başlamadan önce rahim düzenli olarak kasılır. Bu kasılmalar yavaş bir şekilde başlayabilir ve rastgele aralıklarla gelebilir. Ancak zaman geçtikçe kasılmalar daha sık görülmeye başlar ve süresi uzayıp şiddetlenebilir. Doğum ilerledikçe kasılmalar arasındaki süre kısalır ve sıklaşır. Kasılmalar arasında ilk başta uzun bir aralık olsa da zamanla kısalacaktır. Doğum ilerledikçe kasılmalar güçlenir ve sıklığı artar.

Doğum Sancısı Belirtileri

Doğum Sancısı Başlayınca Neler Yapılmalıdır?

Doğum kasılmaları başladıktan sonra gevşemeye çalışmak ve doğuma hazırlanmak çok önemlidir. Doğum sancılarının ne sıklıkta ve ne kadar sürdüğünün takip edilmesi gerekmektedir. Derin nefesler alarak, rahatlamaya çalışarak ve sakin kalarak ağrının etkileri azaltılabilir. Sıcak suda banyo yaparak veya duş alarak kaslar gevşetilebilir. Hafif yürüyüş yardımcı olabilir.

Düzenli kasılmalar başladığında hastaneye geçilmesi anne adayı için doğum sürecinin daha kolay ve rahat yönetilmesini sağlar. Uzun süre hastanede bekleyiş stres ve kaygıyı artırmaktadır. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olarak hissedilir. Ancak suyun gelmesi ya da vajinal kanama hastaneye başvurma konusunda uyarıcı bir özelliğe sahiptir. Bu belirtilerin varlığı halinde durumu derhal doktorunuza bildirmeniz ve muayene sonucunda rahim ağzı değerlendirilerek bulgulara göre evde takip ya da hastaneye yatışa karar verilir.

İlginizi Çekebilir: Adet Söktürücü İlaçlar Nedir?

Doğum sancısı olduğunu nasıl anlarız?

Doğumun başlama belirtisi olarak önemli olan, doğum kasılmalarının, karnın tamamında ortaya toplanma, sertleşme şeklinde kendini göstermesi, sıklığı ve süresidir.

İlk doğum sancıları kaç dakikada bir gelir?

İlk kasılmalar genellikle 30 ila 45 saniye sürer ve her 15 ila 20 dakikada bir gerçekleşir. Sıklıkları arttıkça kasılmalar bir dakika kadar sürebilir. Düzenli rahim kasılmaları, üç-beş dakikada bir oluyor ve en az 2 saat boyunca devam ediyorsa, hastaneye geçiş yapılabilir.

Doğum sancısı çeken kadın ne yapmalı?

Doğum sancıları hissedildiğinde, anne adayının kendisini rahatlatarak gerginliğe bağlı ağrı artışını önlemesi mümkündür. Bu halde ağrıya odaklanmak yerine kasılmalar izlenmelidir. Yavaş ve derin nefesler aşarak, ağrı hissi azaltılabilir. Doğru masaj teknikleri ile rahatlama sağlanabilir.

Doğuma az kaldığı nasıl anlaşılır?

Düzenli rahim kasılmaları, üç-beş dakikada bir oluyor ve en az 2 saat boyunca devam ediyorsa, hastane geçiş yapılabilir. Bebeğin başının doğum kanalına girmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir. Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama da oluşur. Şayet bu belirtiler var ise bunlar da doğumun yaklaştığının habercisidir ve hastaneye gidilme zamanının geldiğine işaret eder.

Gerçek doğum sancısı nerede hissedilir?

Doğumun habercisi olan düzenli kasılmalar, karnın tamamında ortaya toplanma, sertleşme şeklinde kendini gösterir. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olarak hissedilir.

Doğum akıntısı nasıl olur?

Hamilelik sırasında rahim ağzında sümüksü bir tıkaç birikir. Bu tıkacın tonu koyu kahverengi, kırmızı veya pembe olabilir. Bu rahim ağzında biriken tıkaç doğumun başlamasıyla birlikte çıkar. Rahimdeki kasılmalar sonucunda, rahim ağzında meydana gelen incelme, genişleme gibi doku değişiklikleri nedeniyle oluşmaktadır.

Bacak ağrısı doğum belirtisi mi?

Bu tip şikayetler gebelik sürecinin bir parçasıdır. Doğum belirtileri, bacak ağrısı veya baş ağrısı şeklinde görülmez.

İlginizi Çekebilir: G-Shot (G Noktası Büyütme) Nedir?

Doç. Dr. Taha Takmaz

Д-р мед. наук, доц. Таха Такмаз

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button