Paylaş

Gebelik Hesaplama Aracı

Kaç Haftalık Hamileyim (Gebelik Hesaplama)

Gebelik Hesaplama Nedir?

Kadınlar hamile olduklarını anladıklarından itibaren sürekli olarak gebelik tarihlerini tahmin etmeye ve bunu hesaplamaya çalışırlar. Gebelik hesaplama, anne adayının hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren gebeliğin başlangıç tarihini araştırmaya başlaması ve bunu bilmesidir.  Bu noktada hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez bir kadın doğum uzmanına giderek süreci en doğru şekilde tespit edip beraber takip etmek gerekmektedir. Bazen bu hesaplama çalışmaları kafa karıştırıcı ve içinden çıkılmaz bir hal almış ola bilir. Bunun sonucunda bebeğin doğacağı tarihide tahmin etmek zorlaşabilir.

Kaç Haftalık Hamileyim?

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren, ilk heyecanın hemen ardından gebelik sürecinde kendisinin ve bebeğinin neler yaşayacağını merak eder ve anne adayı için süreç hakkında bilgi edinme süreci başlar. Hamileliğin öğrenilmesi ile birlikte ilk merak edilen kaç haftalık hamile olunduğu ve bebeğin ne zaman dünyaya geleceğidir. Gebelik süresi bir çok farklı etmene bağlı olmakla birlikte, 9 ay 10 gün, 40 hafta veya 280 gün olarak ifade edilmektedir.

Hamilelik süresi hesaplanırken anne adayının hamile kalmadan önceki son adet tarihinin ilk günü esas alınır. Bunun sebebi, hamileliğin kaçıncı gün başladığının tam olarak bilinememesinden kaynaklanmaktadır. Bir diğer deyişle, doğal yöntemlerle hamile olunduğunda, döllenmenin ne zaman olduğu bilinememesi, fakat adet tarihinin ilk gününün net olarak bilinmesidir. Gebelik hesaplaması yapılırken, son adet tarihinin ilk günü bilgisi ile gebelik hesaplama aracını kullanarak, kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenebilirsiniz.

 

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebeliği hesaplarken birçok kadın birlikteliğin gerçekleştiği güne göre hesaplama yapmaya çalışır. Ancak bu durumda yumurtlama ve döllenme tarihini net olarak bilmek imkansızdır. Bu hesaplama son adet gördüğünüz tarihin ilk günü baz alınarak yapılır. Burada kadınlar kaç haftalık hamile olduğunu ya da bebeğin kaç haftadır anne karnına düştüğünü çok merak ederler. Eğer düzenli adet görüyorsanız veya gördüğünüz adet dönemlerini düzenli olarak not alıyorsanız gebeliğinizi hesaplarken bunu çok rahat bir şekilde hafta hafta hesaplayarak kaçıncı haftada olduğunuzu ya da bebeğin tahmini olarak doğum tarihini de hesaplayabilirsiniz. Gebe kaldığınız bu süreç boyunca bedeninizdeki değişimleri ve bebeğinizin anne karnındaki gelişimlerini, bu haftaları takip ederek haftalara göre belirleyebilirsiniz.

Doğumun gerçekleşme tarihi ise bahsettiğimiz gibi son adet kanamanızın ilk gününden itibaren 40 hafta ve 280 gün olarak belirlenir. Bu tarih yine anne adayının yaşadığı durumlara, yaş ve kilosuna bağlı olarak 1 hafta önce veya 1 hafta sonra da olacak şekilde değişkenlik gösterebilir. Düzenli adet gören kadınlarda bu hesaplamalar doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilirken adet döngüsü düzensiz olan kadınlarda bu durum ve tahminler tabi ki sağlıklı bir sonuç vermeyebilir.

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Hamilelik ortalama olarak her kadında 40 haftalık bir süreç ile geçer. Bu durum normal bebek doğumu için 2 hafta önce ya da sonra da gerçekleşebilir. Yani 40 haftalık sürecin bir ya da iki hafta öncesinde veya sonrasında da gerçekleşme durumu yaşanabilir. Doktorlar ve uzmanlar tarafında hamilelik süreçleri genel olarak haftalık bazında hesaplanır. Bunun nedeni ise kadınların son gördüğü adet kanamasının ilk gününü gebelik olarak değerlendirmeleridir.

Elbette ki gebelik sürecinin ortalama olarak ne zaman doğumla sonuçlanacağı yine de kişiden kişiye değişebilmektedir. Örnek verecek olursak, anne adaylarının yaşı, kilosu, beslenme düzenleri ya da daha önce hamilelik geçirdiyse buna bağlı durumlar olarak bu süreç değişkenlik gösterebilir.

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Hangi Testler Yapılmalıdır?

Trimester Nedir?

Özellikle kadınların hamilelik dönemlerinin bölündüğü ve her biri yaklaşık üç aylık dönemden oluşan bir süreç takibidir. Gebeliğin ilerleyişi, bebeğin gelişimi ve haftalık olarak oluşacak ve değişecek tüm semptomların bu üç aylık dönemlere göre bölünüp incelenmesi trimester olarak adlandırılır. Bu kelimenin asıl anlamı ise Latince kökeninden gelen “üç ay” demektir. Bu trimester dönemleri bahsettiğimiz gibi zaten üç döneme bölünmüştür. Bu dönemler şu şekilde adlandırılır;

  • 1. Trimester Dönemi
  • 2. Trimester Dönemi
  • 3. Trimester Dönemi

1.Trimester Dönemi

Bu süreçte 1.Trimester hamilelik döneminin ilk üç ayı olarak değerlendirilir. Hafta bazında ise bu süreç 0-13 haftayı kapsar. Bu dönem hamileliğin en erken aşamasıdır. Son adet döneminizin ilk gününden başlayarak 13. Haftanın sonuna kadar hem siz hem de bebeğiniz için büyük bir beklenti ve değişim zamanının olduğu dönemdir. Bu dönemde bebeğin organ gelişimleri başlar ve anne adayı da gebeliğe alışarak uyum sağlar. Bu süreçte bebek ve sizde oluşabilecek değişim ve gelişimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide bulantısı, halsizlik ve yorgunluk bu dönemde baş gösterir.
  • Gebelikte kadınların bazılarında ilk üç aylık bu dönemde hafif kanamalar görülür.
  • Hamilelik sırasında progesteron hormonunun yükselmesi ile doğum öncesinde başlanan vitaminlerdeki demir takviyesi ile de hamilelik süresince şişkinliğe sebep olan kabızlık problemi yaşanabilir.
  • Damak tadınız değişebilir ve aşerme denilen durumlar bu dönemde sık sık yaşanır.
  • Bu ilk üç aylık dönemde bebeğin küçük olmasına rağmen rahminizin büyüyüp mesanenize baskı yapıyor olması sık sık idrara çıkma isteği hissettirecektir.
  • Bu dönemde yaklaşık olarak 3 ile 6 kilo arasında bir kilo artışınızın olması normaldir.
  • İlk 13 haftalık bu süreçte bebeğiniz döllenen bir yumurtadan artık tamamen oluşmuş bir fetüse dönüşmeye başlar.
  • Trimesterde bebeğinizin kolları, bacakları, parmakları ve başı artık oluşmaya başlar ve yüzünde gözler, kulaklar, burun ve ağızı bile belli olmaya başlar.
  • Bebeğin organları bu süreçte oluşma evresindedir ve sona doğru gelişmeye başlar.
  • Bu dönemde plasenta, göbek kordonu ve amniyon kesesi büyümeye başlamıştır.
  • Bebeğinizin kalbi şekil alır ve atmaya başlar.
  • Cinsiyetini bu dönemde anlamanız için çok erkendir.
  • Yumuşak bir iskelet oluşumu başlamıştır ve kıkırdak, kemik gelişimi ilerleyerek oluşmaya başlar.

2.Trimester Dönemi

Gebeliğinin ikinci üç aylık dönemi olarak adlandırılan 2. Terimester dönemi birçok kadının kendini daha enerjik ve iyi hissettiği dönemdir. Bu dönem hamilelikte 1. Trimesterin bitimi olan 13. Hafta ile başlayarak 27. Haftaya kadar devam eden süreçtir. Bu ikinci üç aylık süreçte ilk dönem  geçirdiğiniz rahatsızlıkların çoğu geçmeye başlar. Aslında binevi hamileliği en rahat geçirdiğiniz dönemdir. 4 ve 5. Aylara tekabül eden bu dönemde karnınız da yavaş yavaş belli olmaya başlar. Bu da çoğu kadın için kıyafet sorununu doğurur. İkinci üç aylık dönemin birçok kadın için en büyük olumlu yanı ise mide bulantılarının azalmaya başlaması veya tamamen bitmesidir. Bu dönemde bebek ve sizde meydana gelecek değişim ve gelişimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Rahim büyümeye başlayarak rahim bağları da esneyecek bu da biraz ağrılar hissetmenize sebep olacaktır.
  • Cildiniz göbek ve göğüslerinizin etrafında büyümeden kaynaklı gerildiğini hissetmeye başlamakla birlikte bu bölgelerde hafif kaşıntılar ve çatlaklar oluşmaya başlayacaktır.
  • Değişen hormonlarınız sayesinde bazı duygu değişim durumları yaşayabilirsiniz. Doğum öncesi depresyon ve hamilelik sırasında tahmininizin de ötesinde yoğun duygusallıklar ve endişeler yaşayabilirsiniz. Bu durum sizi korkutmasın uzman doktorunuza danışarak rahatlamak için görüşebilirsiniz.
  • Karın bölgesindeki kaslarınızın değişimleri sonucunda sırt ağrıları çekebilirsiniz.
  • Bu dönemde sık sık bacak krampları görmeye başlayabilirsiniz. Genellikle geceleri yaşanan bu kramplar kalsiyum yetersizliği veya yorgunluklardan kaynaklanabilir.
  • Bebeğiniz organları bu ikinci üç aylık dönemde artık tamamen gelişmeye başlamıştır.
  • Cinsel organlar da belirginleşmeye başladığı için bebeğin cinsiyetini öğrenmek için uygun bir dönemdir.
  • Kaşları, saçları ve tırnak oluşumları gelişmeye devam eder.
  • Bebeğiniz artık seslere duyarlı hale gelmeye başlamıştır.
  • Ve artık hareket etmeye, uyanıp uyuma gibi durumlar yaşamaya başlamıştır.
  • Bu üç ay boyunca organları gelişmeye başlayarak karaciğer, pankreas ve böbrekler çalışmaya başlayacaktır.
  • Ve en mucizevi durum ise bebeğiniz artık kulakları henüz tam olarak oluşmamış olmasına rağmen sizin sesinizi tanımaya başlayacaktır.
  • Kısaca bu dönem bebeğin gelişimini sürdürmeye devam ettiği dönemdir.

3.Trimester Dönemi

Hamileliğin son üç aylık dönemi olarak adlandırılan 3. Trimester 27. Hafta bitiminden itibaren başlayarak 40. Haftaya kadar devam eden süreçtir. Bebeğinizin de sizin de kilo anlamında artış gösterdiği bu dönemde karnınız da bebeğiniz de giderek büyür. Doğumu yaklaşacak olan bebekte bazı gelişimler tamamlanmışken bazı gelişimler de devam eder. Bu dönemde doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Ve doktorunuzun yol haritası ile birlikte doğum süreci, günü veya doğum anı hazırlıklarına başlamalısınız. Bu dönemde bebekte ve sizde oluşan bazı değişimler ve gelişimler şu şekildedir;

  • Kramplar ve sancılarınız bu dönemde de devam edebilir.
  • Bedeninizde gözle görülür bir şekilde ödem oluşmaya başlar.
  • Son haftalar olarak değerlendirilen bu dönemde rahminiz mideyi yukarı doğru ittiği için midenizde yanma hisleri yaşayabilirsiniz.
  • Artık uyku düzeni noktasında ve kilo alımı, nefes düzensizlikleri yaşadığınız için sağlıklı bir uyku gerçekleştiremeyebilirsiniz.
  • Cildinizde oluşan çatlaklar büyüyüp gelişebilir.
  • Kilonuzu artmasıyla beraber karnınızın artık tamamen büyümesi ve rahat hareket edememe sorunları yaşayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz son üç aylık dönemde artık hızla büyüdüğü için kilo alımıyla birlikte yağ tabaksı oluşur ve kalınlaşmaya devam eder.
  • Bebeğinizin boy ve kilosu ideal duruma gelmeye başlar.
  • Artık ciğerleri daha olgun olmaya başlar.
  • Bu dönemde bebeğiniz doğuma hazır olacak şekle bürünmeye başlar ve hızla gelişir.
  • Trimesterin en değerli anı ise bebeğinize kavuştuğunuz gün olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Miyomlar İle İlgili Sık Sorular Sorular

Hamilelik Kaç Hafta Sürmektedir?

Normal hamilelik sürecei 40 haftadır. Ancak 2 hafta öncesi veya 2 hafta sonrası da normal doğum olarak kabul edilebilir.

Hamileliğin sonlarına doğru kasılmalar devam eder mi?

Evet hamileliğin 27. haftasından itibarende kasılmalarınız olabilir.

***İnternet sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemler için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Doç. Dr. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

infertilite-kısırlık-nedir

İnfertilite (Kısırlık) Nedir?

İnfertilite (kısırlık) nedir? sorusunun cevabını birçok çift araştırmaktadır. Tıp dilinde infertilite, çiftlerin korunma yöntemleri olmadan düzenli bir cinsel ilişki yaşamalarına rağmen en az bir yıl...
Call Now Button