- Brooklyn, NY 10036, United States
- Mon - Sat 9:00AM - 6:00PM
Endometriozis olarak bilinen tıbbi bir rahatsızlık, kadının rahim iç yüzeyini kaplayan dokunun rahim dışında başka yerlerde de gelişmesi durumunu tanımlar. Adet döngüsü sırasında her ay vücut, normalde rahmin içini kaplayan dokuyu döker ve bunu vajinal kanama yoluyla dışarı atar. Ancak endometriozis durumunda endometriyal doku rahim dışında çeşitli yerlere yerleşip büyüyebilir. Özellikle karın, yumurtalıklar, bağırsaklar, mesane ve diğer pelvik organlarda endometriozis gelişebilmektedir.
Bir kişinin endometriozise yakalanma riskini belirlemek için endometriozis risk testi olarak bilinen bir tür tıbbi muayene veya değerlendirme yapılır. Endometriozis, rahim içindeki doku rahim dışına yayıldığında rahatsızlık, düzensiz adet kanaması ve diğer semptomlara neden olabilen bir durumdur. Tanıyı koymak için semptomlardan ve görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Endometriozis hastası olabileceğinizi veya semptomlar yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız bir jinekolog veya kadın sağlığı uzmanıyla konuşmanız çok önemlidir. Doktorunuz sizinle birlikte semptomlarınızı değerlendirecek ve uygun bir teşhis ve eylem planı önerecektir.
Regl döneminde rahim dokusunun geriye doğru rahim dışına doğru aktığı anlamına gelen retrograd adet kanaması düşüncesi en çok kabul gören görüştür. Bağışıklık sistemi vücudu dış tehditlere karşı korur. Ancak bazen bağışıklık sistemi endometrial hücrelere beklendiği gibi yanıt veremez veya bu hücrelerin uterusun ötesinde çoğalmasına izin verir. Bunun sonucunda endometriozis ortaya çıkabilir. Endometriozis riski aile öyküsü ile artabilir. Endometriozisin genetik nedenlerden kaynaklandığı varsayılmaktadır. Endometriyal hücre gelişimi ve döngüsel değişiklikler hormonlardan etkilenebilir. Özellikle östrojen hormonu endometriozis gelişimini teşvik edebilir.
Endometriozis olarak bilinen bir bozukluk, tıbbi olarak endometriyal kist veya endometrioma olarak adlandırılan ve aynı zamanda çikolata kisti olarak da adlandırılan bir varlığa yol açar. Endometriozis olarak bilinen hastalık, rahim dokusunun rahim dışında büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilir. Endometriyal kistler kan içerebilir ve genellikle rahme yakın yumurtalıklarda gelişir.
Çoğunlukla çikolata kisti veya endometrioma olarak bilinen endometriozis, bu tip kiste yol açan bir hastalıktır. Endometriozis olarak bilinen hastalık, rahim dokusunun rahim dışında büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilir. Endometriyal kistler tipik olarak yumurtalıklarda rahmin yakınında gelişir. Bu endometriyal dokuda kan birikmesi nedeniyle çikolata kistleri koyu renkli bir görünüme ve yoğun bir iç kısma sahiptir. Bu kan birikmesi, kist içindeki endometriyal dokudan kanamanın veya kistin kan damarlarının hasar görmesinin bir sonucu olabilir.
Hormon tedavisi, antiinflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler endometriozis semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasındadır. Özellikle hormon tedavisi düzensiz adet kanamasını ve pelvik ağrıyı düzenlemeye yardımcı olabilir. Adet kanaması bu tedavi kullanılarak kontrol edilebilir veya önlenebilir. Endometriozis lezyonlarının tedavi edilmesi veya çıkarılması ameliyat gerektirebilir. Bu tedaviyi gerçekleştirmek için bir tür minimal invaziv cerrahi olan laparoskopi kullanılabilir. Hormon tedavisi östrojen düzeylerini azaltarak endometriozisin gelişimini ve belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Endometriozis semptomlarını azaltmak için bazı kişiler akupunktur, osteopati, fizik tedavi veya tamamlayıcı tıp gibi alternatif tedavileri denemek isteyebilir. Bununla birlikte, bu tekniklerin kullanışlılığı yalnızca küçük bir bilimsel araştırma grubu tarafından desteklenmektedir.
Daha Detaylı Bilgi İçin: Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?