Paylaş

myom sıkça sorulan sorular

Miyomlar (Myom) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

What is Myoma?

Günümüzde en sık rastlanan kadın hastalıklarından biri olan Miyom ya da diğer bir adı ile Myom, kadınlarda rahimde görülen düz kas dokusu büyümeleri şeklindeki iyi huylu tümörlerdir. Genel itibari ile miyomlar düzgün, sınırları belirgin ve solid (katı) kitleler olarak ifade edilebilir. Buna ek olarak miyomlarda farklı yerleşim bölgeleri görülebilmektedir.

Miyom Nedir

Why Myoma Occurs?

Many factors are effective in the formation of myoma. Among these, genetic predisposition and estrogen hormone production come to the fore. It occurs in 1 out of every 5 women during the reproductive period.

What are the Symptoms of Myomas?

Myomas can give a wide variety of findings depending on the size and number of localization. Some myomas are seen on ultrasound examination during routine gynecological controls.

The most important symptoms of myomas are as follows:

  • Heavy menstrual bleeding
  • Menstrual periods lasting longer than a week
  • Pressure or pain in the lower abdomen
  • Frequent urination, urinary incontinence
  • Difficulty in emptying the bladder
  • Constipation
  • Back pain or leg pains
  • Pain during sexual intercourse
  • Infertility (infertility)

Sometimes such symptoms are ignored, the examination is postponed, and the disease progresses and the size of the fibroids increases..

In women, who do not have regular gynecological examinations, serious symptoms are required to occur in order for myoma to be diagnosed. At this point, the location, number and growth pattern of the myoma also determines how the symptoms will develop.

Rahimde Miyom Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sırasında tespit edilir. Büyük boyuttaki miyomlar karından veya vajinadan elle yapılan fiziki muayene sırasında tespit edilebilir.

Ancak miyom tanısında en yaygın kullanılan yöntem, yüksek çözünürlüğe sahip ultrason cihazlarıdır. Ultrasondan faydalanılarak miyomların yerleşim yeri, sayısı ve boyutu tespit edilmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ultrasonun yeterli olmadığı durumlarda, çok büyük miyomlarda veya miyomlarda kötü huylu değişim potansiyeli düşünüldüğünde tanıda yardımcı bir araçtır. Histerosonografi ve Histerosalpingografi (HSG) ise rahimin iç duvarından kaynaklı miyomlarda rahim boşluğunu değerlendirmek için kullanılabilecek görüntüleme teknikleridir.

Miyomlar Hangi Yaş Aralığında Görülür?

Miyomlar her yaştaki kadınlarda görülebilir ancak üreme çağındaki kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Yapılan araştırmalar menopoz döneminden sonra daha nadir görülmekte iken, mevcut miyomların da boyutunda küçülme hatta kaybolma gözlemlendiğini göstermektedir.

Miyomlar Kendiliğinden Geçer Mi?

Miyomlar sıklıkla üreme çağındaki kadınlarda görüldüğü için bu yaş aralığındaki kadınlarda kendiliğinden geçmez. Menopoza girildikten sonra miyomların boyutunda küçülme olabilir. Miyom belirtilerini gösterdiğinizi düşünüyor ve miyom şüphesi yaşıyorsanız, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olunması gerekmektedir.

Miyomların Büyüme Hızı Nasıldır?

Miyomların büyüme hızı kişiden kişiye göre değişmektedir. Miyom boyutlarında düşük hızda bir artış veya aynı kalma beklenir. Ancak kötü huylu değişim göstermiş olan miyomlar hızlı büyüme eğilimindedirler. İlk kez tespit edilen miyomlar, şayet hasta açısından bir olumsuzluk yaratmıyor ise genellikle 3-6 ay içerisinde tekrar değerlendirilir ve şayet bu değerlendirmede öncekine göre belirgin bir büyüme tespit edilmezse ve hastanın da herhangi bir şikayeti ortaya çıkmazsa, yıllık rutin takibe geçilir.

Ancak miyomun boyutunda belirgin bir büyüme var ise kansere dönüşüm endişesi yaratabilir. Bu durumda miyomların alınması, buna bağlı olası kanser riskini de ortadan kaldırır. Bu nedenle miyomların hiçbir şikayet yaratmasa bile düzenli olarak kontrol edilmesi oldukça önemlidir.

Miyom Hangi Durumlarda Tedavi Edilmelidir?

Miyomların çoğu hastalarda herhangi bir bulgu ve şikayete neden olmaz. Herhangi bir bulgu vermeyen miyomlar, hızlı büyüme göstermeyen miyomlar tedavisiz takip edilebilir. Ancak hastada anormal kanamalar, ağrılı ve yoğun kanamalı adet dönemleri, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel birleşme gibi bir takım belirtilere rastlanılıyor ise uygun şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Bazı miyomlar kitle etkisiyle mesane üzerinde baskı yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve sık sık idrar çıkılmasına ve idrar kaçırma problemine neden olabilir.

Myom nedeniyle karşılaşılan en büyük sorulardan biri ise gebeliği engellemesidir. Özellikle rahim iç yüzeyine yakın olan miyomlar, gebeliği engelleyebileceği gibi tekrarlayan gebelik kayıplarına da yol açabilir. Bu nedenle hamilelik planlayan hastalarda, riskli bölgelerde yerleşen miyomların tespiti halinde, bunların hamilelik öncesinde alınması gerekmektedir.

Miyom kaç cm olunca alınır

Miyomlar Kaç Cm Olunca Alınır?

Bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Miyomların alınması karraı hastanın yaşı, şikayetleri, myom sayısı, miyomum boyutu ve yerleşim yeri ile hastanın hamilelik isteği olup olmadığına göre verilir ve ameliyat yöntemi belirlenir.

Miyom Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Tedavide hastanın yaşı, semptomların varlığı ve şiddeti, miyomun boyutu ve yerleşim yerine göre değişmekte olup gözlemsel olarak takip, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi (açık myom ameliyatı, laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı, robotik miyom ameliyatı, histeroskopik miyom ameliyatı)  seçenekleri uygulanmaktadır. Miyom tedavisi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Bağlantı : https://tahatakmaz.com/miyom-nedir-belirtileri-nelerdir/

myom ameliyatı nasıl yapılır

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatı için hangi yöntemin uygulanacağı miyomun boyutu ve yerleşim yerine göre değişmektedir. Açık miyom ameliyatı, laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı, robotik miyom ameliyatı, histeroskopik miyom ameliyatı uygulanabilir. Hastanın mevcut durumu değerlendirilerek öncelikli olarak laparoskopik (kapalı) miyom ameliyatı tercih edilir. Miyom ameliyatları ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Miyomlar Kısırlığa Yol Açar Mı?

Özellikle rahim iç yüzeyine yakın olan miyomlar, gebeliği engelleyebileceği gibi tekrarlayan gebelik kayıplarına da yol açabilir. Bu nedenle hamilelik planlayan hastalarda, riskli bölgelerde yerleşen miyomların tespiti halinde, bunların hamilelik öncesinde alınması gerekmektedir.

Myom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Miyomlar herhangi bir şikayete yol açmadığında veya düzenli jinekolojik kontroller yaptırılmadığında saptanmaz. Bu durumda miyomlar büyüme eğilimi gösterebilir ve gebelik planlayan kişilerde gebeliğe engel olabilir. Kötü huylu miyomlarda ise hastalığın evresi ilerleyebilir. Ağrılı ve yoğun adet kanaması olan hastalarda kansızlık şikayetine yol açabilir.

Tedaviden Sonra Myom Tekrarlar Mı?

Cerrahi ve medikal tedavi sonrasında miyomlar tekrarlayabilir. Şayet cerrahi tedavide hastanın rahmi de alınmış ise bu durumda rahim kas dokusu kalmadığından tekrarlama riski de söz konusu olmaz. Rahmin korunduğu hastalarda düzenli takip önem taşımaktadır.

Miyom Oluşumu Cinsel Hayatı Etkiler Mi?

Miyomun yerleşim yerine göre cinsel hayat üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Özellikle vajinaya yakın miyomlarda, cinsel birliktelik sırasında ağrı ve kanama şikayetleri oluşabilir.

Miyom ve Kist Arasındaki Fark Nedir?

Miyomlar rahim kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Kistler ise yumurtalıkların içinde büyüyen çoğunlukla sıvı içerikli bazen kistin tipine bağlı olarak daha yoğun içerikli hatta katı içerikli yapılardır. Miyomlar ve kistler farklı yerlerden kaynaklanır. Kistlerin içi genellikle sıvı ile doludur. Miyomlar ise katı özellik gösterirler. Yumurtalık kistleri ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Bağlantı : Yumurtalık Kisti Nedir?

SIK SORULAN SORULAR

Miyom Kansere Dönüşür Mü?

Yapılan araştırmalarda miyomda sarkom olarak adlandırdığımız bağ dokudan kaynaklı kanser görülme oranı ortalama 500 kadında 1 olarak belirtilmektedir. Kanser görülme ihtimali ileri yaş hastalarda daha fazladır. Bir diğer deyişle genç hastalarda miyomun kötü huylu olma ihtimali daha azdır. Bir miyomun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ameliyat etmeden anlamak oldukça güçtür. Miyoma bağlı kanser tanı miyomun çıkartılıp patolojik olarak incelenmesi neticesinde konulmaktadır.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Assoc. Prof. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button