Paylaş

Genital Siğil Nedir

Genital Siğil Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biridir. Human Papilloma Virüs yani HPV’nin özellikle korunmasız cinsel ilişki esnasında ya da temas yoluyla yayılması ile enfekte olan kişilerde ortaya çıkar ve belirtiler ile kendini belli eder. HPV’nin ‘ü aşkın çeşidi olmakla birlikte HPV 6 ve HPV11 tipleri en çok görülen genital siğil nedenidir.

İlginizi Çekebilir: HPV Nedir?

Genital Siğil Belirtileri

Genital siğil belirtileri genelde pürtüklü, kabarcıklı ve iğne başı kadar büyüklüğünde olan yapılarla kendini gösterir. Ancak bazı kişilerde genital siğil belirti vermeyecek kadar küçük ve deriden kabarık da olmayabilir. Genital siğiller genel olarak herhangi bir şikâyete neden olmadığından fark edilmeyebilir.

Şayet, genital bölgede deriden kabarık şekilde genelde deri renginde lezyonlar görülüyorsa, genital bölgede kaşıntı ve rahatsızlık hissi mevcutsa, lezyonlar ağrıya sebep oluyorsa, erkek bireylerde idrar yapılırken idrarın çatallanarak çıkması söz konusu ise bunlar genital siğil belirtileri olarak değerlendirilebilir.

Genital Siğiller Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkabilir?

Genital siğiller;

  • Tek ya da grup halinde, ciltten yüksek, yassı ya da karnabahar biçimde olabilir.
  • Deriden kabarık, üzeri pürtüklü,deri renginde ya da kahverengi veya gri renkli olarak kendini belli edebilir.
  • Genelde ağrı ya da acı hissine neden olmaz, fakat kaşıntıya sebep olabilir.
  • Cinsel ilişki esnasında hafif kanamaya neden olabilir.
  • Cinsel temas sonrasında aylar içerisinde de ortaya çıkabilir.
  • Ağız bölgesinin genital bölge ile teması olursa nadiren boğazın içerisinde de görülebilir.

Genital Siğil Kadınlarda Nerede Görülür?

  • Vulvada (dış kadın genital bölgesi)
  • Vajinanın içerisinde ya da çevresinde
  • Anüsün içerisinde ya da çevresinde
  • Kasıklarda
  • Rahim ağzında

Gental Siğil Erkeklerde Nerede Görülür?

  • Penis
  • Testisler
  • Kasık
  • Anüste ya da bacak arasında

Genital Siğil Nasıl Bulaşır?

Genital siğil şu nedenler yüzünden bulaşabilir;

  • Kadın ve erkeklerde görülen HPV virüsünün neden olduğu genital siğiller genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır. Özellikle korunmasız cinsel ilişkide bulaşma riski de daha yüksektir.
  • Cildinde HPV bulunan bir kişi ile cildin temas etmesi yoluyla genital siğiller bulaşabilir.
  • Genital siğil nadir olarak oral cinsel ilişkiyle de bulaşabilmektedir.
  • HPV virüsü bulaştıktan sonra vücut üzerinde uzun süre boyunca sessiz kalabilir. Bununla birlikte HPV mutlaka genital siğile yol açmaz. Pek çok kişide vücudun bağışıklık sistemi sayesinde genital siğil oluşmayabilir.
  • HPV bulaştıktan sonra kişilerde birkaç sene sonra kendini belli edebilir. Virüs herhangi bir belirti vermese de vücutta bulunmaya devam ettiği için başka kişilere bulaşma riski de söz konusudur.
  • HPV taşıyan anneler bakımından düşük oranda da olsa doğumda bebeğe HPV bulaşma riski vardır. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemi genellikle virüsü kendiliğinden yok eder.
  • Hamile bireylerde doğum öncesi genital siğil varsa nadiren de olsa bebeğe geçme ihtimali bulunmaktadır.
  • HPV enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde, genital siğiller çoğalabilir. Zaman geçtikçe aynı zamanda boyutları da büyüyebilir ve kişide yarattığı şikayetler çoğalabilir.
  • Genital siğiller öpüşme, tuvalet, bardak, havlu, çatal kaşık kullanımı ya da havuz paylaşımı gibi nedenler yüzünden bulaşmaz.
Genital siğil tanısı
Genital Siğil Tanısı Nasıl Konur?

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konur?

Genital siğilin tanısı görüntüsü açısından oldukça tipik olduğu için kadınlarda kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından, erkeklerde ise üroloji doktorları tarafından muayene sırasında konulabilmektedir. Kadınlarda özellikle senelik olarak yapılan rutin jinekolojik muayeneler esnasında doktorlar tarafından kolay bir şekilde tanısı konulabilir. Genital siğiller gözle görülmeyen bölgelerde de olabileceği için pelvik muayene de yapılması gerekebilir. Muayene sırasında genital siğillerin belirgin bir şekilde görülebilmesi için hafif bir asidik çözelti kullanılabilir.

Pap Smear Testi

Kadınlarda düzenli bir şekilde yapılması gereken testlerden biridir. Herhangi bir kesi veya cerrahi işlem olmaksızın, rahim ağzından bir fırça yardımı ile sürüntü (hücre örneği) alınması ile yapılan bu test sayesinde rahim ağzı kanserine neden olabilecek öncü lezyonların varlığı belirlenmektedir. Bu işlem tamamen acısızdır. Ancak bu testle tek başına bir kanser tanısı konulamaz. Eğer sonucu pozitif çıkarsa farklı testlerin de yapılması gerektiği anlaşılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Smear Testi Nedir?

HPV DNA Testi

Eğer Pap Smear testi anormal çıkarsa bu durumda kişide HPV testi ile rahim ağzı hücrelerde virüsün var olup olmadığı belirlenebilir.

Colposcopy

Kolposkopi özellikle klinik belirtileri olmayan rahim ağzı kanserinin erken evrede saptanabilmesine yardımcı olur. HPV testinde HPV 16 veya HPV 18 pozitif gelen hastalarda rahim ağzının değerlendirilmesi için kolposkopi uygulanır. Kolposkopi, doktorun rahim ağzını incelemesine olanak veren kolposkop olarak adlandırılan ışıklı aletle rahim ağzını daha net görüntüleyerek rahim ağzını daha net bir şekilde değerlendirme imkanı sunan bir işlemdir.

Servikal Biyopsi

Rahim ağzından alınan doku sayesinde kişide kansere neden olabilecek herhangi bir hücre değişiminin olup olmadığı araştırılmaktadır. Kanser veya öncü lezyon şüphesi varsa, lezyonlar standart tedaviye yanıt vermiyorsa mutlaka biyopsi yapılmalıdır.

Genital Siğil Tedavi Yöntemleri

Genital Siğiller, aşağıda açıklanan yöntemler ile tedavi edilebilir. Bu tedavilerde sadece siğillerin yok olması amaçlanmaz. Aynı zamanda siğillerin bulunduğu dokular tamamen temizlenir. Genel olarak krem, yakma veya dondurma gibi işlemlerle tedavi edilir. Eğer siğil büyükse bu durumda cerrahi tedavi tercih edilebilir.

  • Kremler

Siğilin olduğu bölgeye sürülen kremler sayesinde kimyasal bir şekilde siğillerin yakılarak tedavi edilmesi amaçlanır.

  • Kriyoterapi

Bu yöntemde siğilin bulunduğu bölgeye sıvı nitrojen püskürtülür. Bu sayede siğilin dondurulması ve dağılması sağlanır. Bu işlemde herhangi bir anestezi gerekmez.

  • Elektrokoterizasyon

Bu yöntem siğil tedavisinin elektrik akım yoluyla yakılmasıdır. Siğilin olduğu bölge lokal anestezi ile uyuşturularak işlem yapılır.

  • Cerrahi Tedavi

Genital siğiller genellikle cerrahi tedavi ile yok edilmektedir. Bu işlem genelikle anestezi altında yapılır ve siğiller tek tek ameliyat esnasında temizlenir. Burada asıl amaç siğillerin bulunduğu bölgedeki taban dokunun tamamen yok edilmesidir.

Tedavi yöntemleri mevcut olan siğilleri iyileştirir fakat kişilerde taşıyıcılık senelerce devam edecektir. Kişilerin vücudundaki bağışıklık sisteminde yaşanan değişiklikler nedeniyle genital siğillerin tekrarlanması mümkündür.

Genital Siğil Sık Sorulan Sorular

Genital Siğiller Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Genital siğiller tedavi edilmediği takdirde çok büyük boyutlara ulaşabilir ya da büyük kümeler halinde yayılabilir. Ayrıca tekrarlanma olasılıkları da artar.

HPV Cinsel İlişki Dışında Bulaşır Mı?

HPV en sık cinsel ilişki yoluyla bulaşır. HPV genital bölgelere olan temasla da bulaşabilir. Ayrıca genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.

Genital Siğiller Tedavi Edildikten Sonra Tekrarlar Mı?

Lezyonların kendiliğinden kaybolması için bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Bu durum gizli HPV enfeksiyonlarının yüksek oranda kontrol altında tutulmasını sağlar, hastalık oluşumunu engeller ve tekrarlama ihtimalini azaltır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda ise bu korunma olamayacağından genital siğil tekrarı daha yüksek oranda olabilmektedir.

Genital Siğil Tedavisi Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

Genital Siğil tedavisi olmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir. Genital siğil varlığında prezervatif tam bir korunma sağlamayacaktır. Genital siğil tedavisinin ardından cinsel ilişki yaşamadan önce bu durumun partnere bildirilmesi gerekir.

Genital Siğillerden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

En etkin koruma yöntemi HPV aşısıdır. HPV aşısı siğile neden olan Tip 6 ve 11’i içermektedir. Bunun yanı sıra korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalı, çok eşlilikten uzak durulmalıdır.

Doç. Dr. Taha Takmaz

Assoc. Prof. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button