Paylaş

Gebelikte Kanama Neden Olur

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Gebelikte kanama neden olur sorusu birçok kadın tarafından merak konusu olmuştur. Bu durum çoğu hamile kadın için endişe verici bir his olabilir. Fakat bu her zaman bir tehlike veya sorun teşkil etmeyebilir. Gebelikte kanama yaşayan çoğu kadın herhangi bir sorun olmadan sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirmiştir. Gebelikte kanama farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bunun yaygın bazı sebepleri vardır. Bu kanamalar gebeliğin her döneminde son derece önemlidir ve ciddiye alınması gerekmektedir. Gebeliğinizin herhangi bir zamanında kanamanız olması durumunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Peki gebelikte kanama neden olur? Bu yazımızda gebelik kanamaları hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Gebelikte Erken Dönem Kanama Neden Olur?

Gebeliğin erken dönemlerinde lekelenmeler ve kanama olması normaldir. Bu erken gebelik dönemi kanamaları ilk iki-üç ay ciddi sorunlar teşkil etmeyebilir. Gebelikte erken dönem kanama neden olur? Nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İmplantasyon kanaması gebelikte erken dönem kanama nedenlerinden biridir. Döllenme sonrasında embriyonun rahmin içine yerleşirken oluşturduğu hafif kanamalardır. Hafif sancılara neden olan bu kanama genellikle hafif miktarda olur ve kanama kısa sürer. Bu birçok anne adayının yaşadığı bir durumdur ve genellikle önemli bir kanama değildir.
  • Gebeliğin erken dönemlerinde cinsel ilişki sonrasında da kanamalar görülebilir.
  • Bazı hormon değişiklikleri de kanamaya sebebiyet verebilir.
  • Erken gebelik kaybı da gebeliğin erken döneminde kanama nedenlerinden biridir. Düşük, gebeliğin istenmeyen bir durumla sonlamasıdır. Düşük belirtileri arasında, kanama, kramplar, sırt ağrıları ve doku parçalarının geçişleri yer alabilmektedir. Gebeliğin erken döneminde düşük riski yüksektir. Eğer kanama parça düşürme şeklinde ise düşük ya da düşük tehdid nedeniyle bir kanama olmuş olabilir. Bu durumda derhal bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.
  • Rahim ağzı enfeksiyonları erken gebelik haftalarında kanama nedenlerinden biri olabilir.
  • Dış gebelik (ektopik gebelik) nedeni ile oluşan kanamalar da erken dönemlerde kanamaya neden olan durumlar arasındadır. Döllenen yumurtanın rahim dışında yerleşmesi ve büyümeye başlaması ile oluşan dış gebelik, tüplerde gelişen fetüsün tüpün yırtılmasına neden olarak iç kanamalara sebebiyet verebilir. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

İlginizi Çekebilir: Ektopik (Dış Gebelik) Nedir?

  • Halk arasında üzüm gebeliği olarak da bilinen molar gebelik, rahim içerisinde bir bebek yerine plasentanın anormak gelişim göstererek Rahim içinde üzüm tanesi gibi bol miktarlarda doku kitlesi oluşumu göstermesi ile ortaya çıkan bir tablodur. Gebelikte erken dönem kanamalarında nadir görülen bir vajinal kanama nedenidir.
  • Ağır kaldırma ve zorlanma durumlarında da rahim kasılmasına bağlı olarak kanama görülebilir.
  • Miyomu olan anne adaylarında gebeliğin erken dönemlerinde kanama görülebilir.

İlginizi Çekebilir: Miyom Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte Erken Dönem Kanamaları

Gebeliğin İlerleyen Dönemlerinde Kanama Neden Olur?

Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de kanamalar olabilir bunun nedenleri birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu dönemdeki kanamalar biraz daha önemli ve ciddi olabilir. Fakat bu durum her zaman bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmemektedir. Kanama durumunuza göre mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza danışmalısınız. Bu kanamalar genellikle hamileliğin ikinci veya üçüncü trimesterinde meydana gelmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kanamanın bazı nedenleri şunlardır:

  • Plasenta Previa: Plasenta previa, hamilelik sırasında plasentanın yani bebeğin eşinin rahim ağzının yakınında veya üzerine yerleşerek doğum yolunu kapatmasıdır. Bu durum ciddi kanamalara ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Gebeliğin ikinci trimesterinde 20. haftadan itibaren vajinal kanama ile başvuran tüm gebelerde plasenta previa şüphesi ile gerekli değerlendirmeler yapılmalı ve bu hastalarda, ultrason ile yapılacak muayenesi ile plasentanın yerleşimi belirlenmeden vajinal muayene kesinlikle yapılmamalıdır.

İlgili İçerik: Plasenta Previa Nedir?

  • Plasenta dekolmanı: Plasentanın rahim duvarından ayrılması ile oluşan bir durumdur. Normalde plasenta rahim duvarına sıkıca bağlıdır fakat bazı durumlarda ayrılma yaşanabilir. Bu durumda kanamalar oluşabilir bebeğiniz ve sizin için ciddi bir risk teşkil edebilir. Plasenta dekolmanı eğer erken teşhis edilmez ise ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bebek yeterli oksijeni alamayabilir ve anne adayı ciddi miktarda kan kaybedebilir.
  • Rahim yaralanmaları: Gebeliğin son aylarında yaşanan herhangi bir kaza veya düşme durumlarında rahim yaralanmaları oluşabilmektedir. Bu durum da kanamaya neden olabilir. Vakit kaybetmeksizin bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
  • Preterm doğum (erken doğum): Gebeliğin 37. Haftasından daha erken doğum olması durumunda kanama yaşanabilir.
  • Yetersiz veya düşük rahim ağzı: Rahim ağzının erken açılması yani genişlemesi ile kanamalar meydana gelebilir.
  • Vajinal enfeksiyonlar: Gebeliğin ileri dönemlerinde yaşanan vajinal enfeksiyonlar bazen kanamalara neden olabilir.
  • Nişan Gelmesi: Doğuma yakın oluşan kanamalar genellikle bebek ile ilgili olmayıp, rahim ağzındaki değişiklikler nedeniyle oluşmaktadır. Rahimdeki kasılmalar sonucunda, rahim ağzında meydana gelen incelme, genişleme gibi doku değişiklikleri kanamaya neden olabilir. Bu durum halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılır ve doğumun belirtilerinden biridir.

Hamilelik Sürecinde Kanama veya Lekelenme Olursa Ne Yapmalısınız?

Hamilelik sürecinde hiçbir kanamayı hafife almamalı ve mutlaka takibinizi yapan doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz. Hamilelik sırasında herhangi bir kanama veya lekelenme yaşarsanız doktorunuzu arayarak şunları takip edebilirsiniz:

  • Kanamanızın yoğunluğu veya hafifliğini anlamaya çalışarak kaç adet ped kullandığınızı takip edin.
  • Panik yapmak yerine sakin olmaya çalışın, hafif lekelenme veya kanamalar hamilelikte bazen normaldir ve bir çok kişi bu durumu yaşayabilir.
  • Kanama veya lekelenme yaşadığınız zaman çalışmamaya ve dinlenmeye özen gösterin. Ayakta durmayın ve herhangi bir fiziksel aktiviteden kaçınmaya çalışın.
  • Durumunuzu takip etmeye çalışın, doktorunuza bilgi vermek amacı ile kanamanızın şiddetini, semptomlarınızı ve kanamanızın süresini doktorunuz ile takip ederek paylaşın.
  • Kanama miktarı en önemli konulardan biridir. Kanama miktarı şiddetli, yoğun ve sürekli artıyorsa ya da parçalı bir kanama söz konusu ise derhal hastaneye gitmeniz gerekir. Yoğun kanama ciddi bir durumun belirtisi olabilir.
  • Kanın rengini kontrol edin, doktorunuza kanın rengi hakkında bilgi vermelisiniz. Kahverengi, koyu veya kırmızı gibi farklı renklerde kanama olabilir.
  • Kanamanız olduğu durumlarda duş almamaya, cinsel ilişki yaşamamaya ve tampon kullanmamaya özen gösterin.

Gebelikte Kanama Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte kanama yaşanması ciddi bir durumun belirtisi olabilir ve muhakkak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Gebelikte kanama nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı, kanamanın şiddetine, hamileliğin hangi döneminde yaşandığına ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Gebelikte kanama tedavisi için izlenen adımlar şunlardır:

  • Doktor değerlendirmesi: Kanamanın nedeni ve şiddetine bağlı olarak mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz, fiziksel muayene, sizin anlattıklarınız, ultrasonografi veya gerekli diğer testler ile durumunuzu değerlendirecektir.
  • Çalışıyorsanız işten izin almalı ve istirahat etmelisiniz bir süre ayakta kalmamaya özen göstermelisiniz.
  • İlaç tedavisi: Kanamanın nedenine bağlı olarak bazı rahim kasılmaları veya hormonal dengesizlikler gibi durumlarda bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Örneğin, progesteron takviyesi, kanamayı durdurmaya ve gebeliği desteklemeye yardımcı olabilir. Ancak, ilaç tedavisi gebelik durumuna, kanamanın şiddetine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gö
  • Cerrahi müdahale: Gebelikte kanamanın şiddetine bağlı olarak gebeliği tehlikeye attığı durumlarda cerrahi müdaheleler gerekebilir.
  • Gebelikte kanama durumlarında cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.
  • Seyahat etmemeye özen göstermelisiniz veya doktorunuza danışarak planlamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Fiziksel Egzersiz ve Seyahat

Hamilelik Sürecinde Kanama Ne Kadar Sürer?

Hamilelik sürecinde kanama ne kadar sürer sorusunun cevabını bir çok anne adayı merak etmektedir. Bu süre, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Hamileliğin erken dönemlerinde bazen hafif lekelenmeler veya kanamalar görülmesi normaldir bazen hemen biterken bazen de uzun süreli yaşanabilir.

Fakat uzun süren kanamalar veya tekrarlayan kanamalar her zaman ciddi bir sorun teşkil etmeyebilir ve bazen bu durumlarda bile sağlıklı doğumlar gerçekleşebilmektedir. Fakat hamilelik sürecinde her zaman normal bir durum olmayabilir, bu nedenle herhangi bir kanama durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle aşağıdaki gibi durumlarda hvakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız:

  • Kanamanız şiddetli ve ağrılıysa
  • Kanamanız durmuyor ve sürekli devam ediyorsa
  • Kanamanız olurken bel ağrıları, kramplar ve kasılmalar yaşıyorsanız
  • Baş dönmesi, bayılma veya nefes darlığı gibi semptomlarınız oluyorsa

Bunlar ciddi bir durumun belirtileri olabilir ve müdahale gerektirebilir. Hamilelik sürenin hangi evresinde olursa olsun bir kanama yaşadığınızda, doktorunuz size doğru tanı ve tedaviyi sağlamak için uygun bir değerlendirme yapacaktır.

Diğer İçeriğimiz: Ertesi Gün Hapı Nedir?

Gebelikte Kanama Ne Zaman Tehlikelidir?

Gebelikte kanama yaşanması normal bir durumdur. Fakat kanamanız şiddetli ve beraberinde bel ağrıları, kramplar ve bayılmalar yaşanıyorsa tehlikeli bir durum olabilir. Hamilelik sürecinde hiçbir kanamayı hafife almamalı ve mutlaka takibinizi yapan doktorunuzu bu durumdan haberdar etmelisiniz.

Her Kanama Düşükle Sonuçlanır mı?

Gebelikte kanamalar düşük tehdidi olarak görülebilir fakat her kanama düşükle sonuçlanmayabilir.

Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Kanama Olur?

Gebeliğin erken dönemlerinde özellikle gebeliğin ilk 12 haftası içinde bazı kadınlar hafif kanamalar yaşayabilir. Bu kanama implantasyon kanaması olarak bilinir. Bu genellikle hafif bir kanama şeklinde olup kısa süreli ve normalden daha düşük miktarlarda kanamaya neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Adet Söktürücü Nedir?

Doç. Dr. Taha Takmaz

Assoc. Prof. Taha Takmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button