Paylaş

Hamilelikte Grip Aşısı Önemi

Hamilelikte Grip Aşısının Önemi

Hamilelikte Grip Aşısı

Her yıl dünya nüfusunun yüzde 10 ila 20’sini etkileyen grip virüsü, bir viral üst solunum yolu enfeksiyonu olarak bilinir. Influenza A, B ve C olmak üzere üç ana türü bulunan bu virüs, genellikle solunum yoluyla bulaşır ve özellikle kış aylarında, hamile kadınlarda sıkça rastlanan bir enfeksiyon etkenidir. Grip aşısı ile bulgular hafifletilebilir. Hamilelerin bağışıklık sistemi genellikle zayıf olduğundan, gribe yakalanma riski daha yüksektir. Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde, hamilelik sürecinde sağlıklarını korumak isteyen anne adaylarının gripten korunmak için ekstra dikkatli davranmaları gerekmektedir. Bu hastalık, sadece belirgin semptomlar göstermekle kalmaz, aynı zamanda vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Dolayısıyla, tedbiri elden bırakmadan hızla önlemlerinizi almanız önemlidir.

Grip, özellikle düşük bağışıklığa sahip kişilerde (yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler vb.) ciddi bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Gebelerde, ikinci ve üçüncü trimesterlerde solunum ve dolaşım sistemine ek yükler bindiği için vücut direnci genellikle düşüktür. Bu dönemde grip enfeksiyonları, özellikle ağır seyreder ve beraberinde pnomoni (zatürre) gibi komplikasyonlar sıkça görülür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), özellikle salgın dönemlerinde, ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebeleri yüksek risk grubunda olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, gebelikte grip enfeksiyonlarına karşı özel bir dikkat ve koruma önlemleri alınması önerilir.

Grip virüsü, bağışıklık sistemi diğer bireylere göre daha hassas olan hamile kadınlara kolaylıkla bulaşabilir ve daha ciddi bir seyir gösterebilir. Özellikle hamileliğin son üç ayında görülen yüksek ateşle seyreden grip enfeksiyonları, erken doğum, su kesesinin erken açılması ve yeni doğanın enfeksiyona maruz kalma gibi riskleri beraberinde getirebilir.

Yapılan çalışmalar, hamilelerin gribe bağlı komplikasyonlar açısından risk altında olduğunu ortaya koymaktadır. Hamilelik döneminde grip, akciğerlerde zatürree, bronşit, akciğer absesi gibi enfeksiyonlara ve kalpte viral enfeksiyon ile streptokok bakterisinin neden olduğu kalp kapakçık iltihabına yol açabilir.

Hamilelikte gripten korunmak için en etkili önlemlerden biri grip aşısıdır. Bu aşı, canlı virüs içermeyen, hamilelik ve emzirme dönemlerinde güvenle kullanılabilen bir aşıdır. Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği, salgın mevsiminde hamileliğin 2. ve 3. trimesterlerinde olan kadınlara grip aşısı olmalarını önermektedir. Aşının ardından gelişen antikorlar, bir miktarını bebeğe aktararak yaşamın ilk aylarında onu gribe karşı koruyabilir. Anne adayı dışındaki aile bireylerinin de grip aşısı olması gribi önleme ihtimalini artırır. Aşı olduktan 2 hafta sonra vücut koruyucu antikorlar üretmeye başlar.

İlginizi Çekebilir: Vajinal Mantar Belirtileri?

Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırmak Sağlıklı Mıdır?

Öksürük ve hapşırma yoluyla kolayca bulaşabilen grip, özellikle mevsimler arası geçişlerdeki hava değişimleri nedeniyle vücuda girmesi daha olası hale gelir. Bu durum, özellikle hamileyseniz sonbahar ve kış aylarında hastalığa yakalanma riskinizi artırabilir. Hava değişimlerinin etkisiyle artan grip salgınları, hamile kadınların bağışıklık sistemini zorlayabilir ve bu nedenle korunma önlemleri almak, sağlıklarını koruma açısından önemli hale gelir.

Grip aşısı, canlı virüs içermediği için hamilelikte uygulanabilir ve bu aşının herhangi bir dönemde kullanılması sakıncalı değildir. Hamilelik sürecinin her aşamasında güvenle uygulanabilen grip aşısı, yüzde 70 ila 90 arasında bir koruma sağlar ve anne ile bebeğe olumsuz bir etki yapmaz.

Bazı kişiler, hamilelikte aşı olmanın zararlı olduğunu düşünebilir, ancak bu görüş bilimsel verilere dayanmamaktadır. Uzmanlar, hamile kadınların grip aşısı olmalarını önermektedir, çünkü bu aşı, hem anne adayını hem de henüz doğmamış bebeği korumak için etkili bir yöntemdir.

Gripten korunmak için başka alınabilecek önlemler arasında, salgın dönemlerinde kapalı mekanlarda uzun süre bulunmamak, maske kullanmak, sık sık elleri yıkamak ve etkin hijyen sağlamaktır. Bu basit önlemler, hem anne adayını hem de bebeği koruma konusunda önemli bir katkı sağlayabilir.

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Olunmalıdır?

Hamilelikte grip olma riskini göze almadan, aşıyı zamanında yaptırmak önemlidir. Özellikle mevsimler arası geçişlerdeki hava değişimleri, öksürük ve hapşırma yoluyla kolayca bulaşan grip virüsüne yakalanma riskini artırır. Bu risk, özellikle hamileyseniz sonbahar ve kış aylarında daha yüksektir.

Grip, genellikle şubat ayında daha yoğun görülen bir hastalıktır. Hastalık, kolayca yayıldığı için çoğu zaman grip olduğumuzu fark etmek zaman alabilir. Bu nedenle grip aşısı, kışa girmeden önce yapılmalıdır. Bu, hamile kadınların ve bebeklerinin korunması açısından önleyici bir adım olarak düşünülmelidir.

İlginizi Çekebilir: Menopoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Aşı Yaptırmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

Hamilelikte grip aşısı olmayı düşünüyorsanız, bu aşı kesinlikle doktor kontrolünde ve tam teşekküllü sağlık merkezlerinde uygulanmalıdır. Aşının yapıldığı bölgede kızarıklık veya şişlik gibi hafif yan etkiler ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa, tüm vücutta ateş, halsizlik, eklem ve kas ağrıları gibi yan etkiler görülebilir. Eğer aşı sonrasında beklenmeyen bir yan etki ortaya çıkarsa, derhal doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, yumurta alerjiniz varsa bu durumu mutlaka belirtmelisiniz. Yumurta alerjisi olan kişilere, aşının yumurta proteini içermeyen bir varyantı uygulanabilir.

Hamilelikte grip aşısı yaptırmanın zararlı değil, tam tersi sizin ve bebeğiniz için faydalı olduğunu unutmamak önemlidir.

Hamilelik Sürecinde Grip Olduğunuzda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik sürecinde grip olduğunuzda dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • İstirahat: En etkili destek tedavisi istirahattir. Mümkünse birkaç gün boyunca yatakta dinlenmek, vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Başın yukarıda tutulması: Yatarken başınızı yukarıda tutmak, geniz akıntısının neden olduğu rahatsızlığı azaltabilir. Bunun için 2 veya daha fazla yastık kullanabilirsiniz.
  • Ortamın Sıcak ve Havalandırılmış Olması: Bulunduğunuz ortamın yeterince sıcak ve iyi havalandırılmış olduğundan emin olun.
  • Nemli Ortam: Havanın nemli olmasını sağlamak, boğaz ve burun rahatlatıcı olabilir. Nemlendirici kullanabilir ya da odanıza su kabı koyabilirsiniz.
  • Sıvı Alımı: Günde en az 10 bardak sıvı tüketmek, vücudunuzu nemli tutar ve iyileşme sürecine destek sağlar. Su ve meyve suyu tercih edilebilir.
  • Boğaz Ağrısı İçin Pastil: Boğaz ağrısını hafifletmek için özel olarak formüle edilmiş pastiller kullanabilirsiniz.
  • Ateş Düşürücü İlaçlar: Ateşi düşürmek amacıyla doktor önerisi doğrultusunda güvenli ateş düşürücü ilaçlardan yararlanabilirsiniz.
  • Burun Tıkanıklığı İçin Tuzlu Su: Burun tıkanıklığı için tuzlu su spreyi ya da okyanus suyu kullanarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak, bu tür ürünleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşmak önemlidir.

Grip sürecinde doktorunuzla iletişimde kalmak ve onun önerilerine uymak, hamilelikte sağlığınızı koruma açısından önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Kordon Kanı Ne İşe Yarar?

Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmaz?

Grip aşısının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan sonra genellikle 10-15 gün sonra başlar. Ancak, aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlar, ateşi yüksek olanlar ve kronik hastalığı alevlenmiş olanlar için hastalıkları durumunda aşı yapılması uygun değildir.

Bu nedenle, grip aşısı olmadan önce sağlık durumunuzu değerlendirmek ve doktorunuzdan onay almak önemlidir. Özellikle aşının içeriğinde bulunan maddelere karşı alerjiniz varsa veya şu anda ateşli bir hastalığınız varsa, doktorunuza danışmalısınız. Kronik bir hastalığınız varsa, hastalığınızın alevlendiği dönemlerde aşı yapılması genellikle önerilmez.

Sağlık uzmanları, bireylerin bireysel sağlık durumlarına ve özel durumlarına dayalı olarak grip aşısı için en uygun zamanı belirlemelerine yardımcı olabilirler.

İlginizi Çekebilir: Bartholin Kisti Nedir?

Grip Anne Karnındaki Bebeği Etkiler Mi?

Gebelikte grip olmak, yüksek ateş ve tedavi edilmemiş enfeksiyon olmadığı sürece bebeğe bir zarar vermez.

Hamilelere Grip Aşısı Ücretsiz Mi?

Hamileler için ücretsiz grip aşısı uygulaması bulunmamaktadır. Grip aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak 65 yaş ve üzeri kişiler ile kronik hastalığı olanlara verilmektedir. Riskli grupta bulunmayan ancak grip aşısı olmak isteyenler başvurdukları sağlık kuruluşları tarafından ücreti karşılığında aşılarını yaptırabilirler.

Hamile Bir Kadın Grip Olduğunda Ne Yapmalı?

Bol sıvı tüketilmeli, bol bol dinlenilmeli, oda sıcaklığı ve nem seviyesi ayarlanmalı, ılık tuzlu su ile gargara ya da ballı ılık limonlu su ile boğaz rahatlatılmalı, burun akıntısı için tuzlu su içeren burun damlaları kullanılmalı, ateş şikayeti için ise mutlaka doktorunuza danışarak ilaç kullanılmalıdır.

ilginizi Çekebilir: Mol Gebelik Nedir?

Doç. Dr. Taha Takmaz

الأستاذ المشارك الدكتور طه تاكماز

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button