Paylaş

infertilite-hakkinda-en-sik-sorulan-sorular

İnfertilite Hakkında En Sık Sorulan Sorular

1.İnfertilite nedir?

İnfertilite, çiftlerin bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edememesi durumudur. İnfertilite, hem erkek hem de kadın üreme sistemlerinden kaynaklanabilir ve her iki cinsiyeti de etkileyebilir.

2.İnfertilite sadece kadınları mı etkiler?

Hayır, infertilite hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. İnfertilite vakalarının yaklaşık üçte biri kadın faktörlerinden, üçte biri erkek faktörlerinden ve geri kalan üçte biri ise her iki partnerin de sorunlarından kaynaklanır. Yaklaşık %20’si ise açıklanamayan nedenlerden kaynaklanabilir​​.

3.Bir çift ne kadar süre gebelik elde etmeyi denedikten sonra doktora başvurmalıdır?

35 yaşın altındaki kadınlar için, bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa; 35 yaşın üzerindeki kadınlar için ise altı ay denemeden sonra gebelik oluşmuyorsa bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır. 40 yaşın üzerindeki kadınlar ise daha erken bir değerlendirme ve tedavi için doktora başvurmalıdır.

4.Yaş, kadının doğurganlığını nasıl etkiler?

Yaş, kadının doğurganlığını önemli ölçüde etkiler. Kadınlar doğduklarında sahip oldukları tüm yumurtalara sahiptirler ve bu yumurtaların hem sayısı hem de kalitesi yaş ilerledikçe azalır. 30 yaşında bir kadının her ay gebe kalma olasılığı yaklaşık %20 iken, 40 yaşında bu olasılık %5’e düşer​.

5.Yaş, erkeğin doğurganlığını nasıl etkiler?

Erkeklerde doğurganlık, kadınlarda olduğu kadar hızlı düşmese de, yaş ilerledikçe sperm kalitesi düşer. 40 yaşından sonra erkeklerin doğurganlık oranları azalır​​.

6.İnfertilite belirtileri nelerdir?

Kadınlarda belirtiler: Adet döngüsünün düzensiz olması veya adet görmemek, adet dönemlerinde aşırı ağrı veya yoğun kanama, hormonal değişiklikler, adet dönemleri dışında pelvik bölgede sürekli ağrı, Hamilelik veya emzirme dönemi dışında memelerden süt benzeri bir sıvı gelmesi​.

Erkeklerde belirtiler: testislerde ağrı, şişlik veya kitle, ereksiyon ve boşalma problemleri, düşük sperm sayısı veya sperm hareketliliğinde azalma, küçük veya sert testisler, hormon düzeylerinde değişiklikler.​

Bu belirtiler infertiliteye işaret edebilir, ancak kesin tanı ve tedavi için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak önemlidir.

7.Hangi testler yapılmalıdır?

Kadınlar için: tıbbi geçmiş ve fiziksel muayene, hormon taraması, yumurtalık rezervi testi, tüp açıklığını değerlendirme ve rahim boşluğunun değerlendirilmesi.

Erkekler için: semen analizi, hormon testleri, genetik testler ve testis biyopsisi gerekebilir​.

8.İnfertilite tedavi yöntemleri nelerdir?

İnfertilite tedavisi, infertilitenin nedenine, süresine ve hastanın yaşına bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında zamanlanmış cinsel ilişki, ilaç tedavisi, tüp bebek, yumurta gençleştirme (PRP), mikroenjeksiyon, intrauterin inseminasyon (IUI), cerrahi müdahale ve yardımcı üreme teknikleri  bulunur​.

9.Kısırlık için risk faktörleri nelerdir?

Kadınlar için: ileri yaş, düzensiz adet dönemleri, endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık, polikistik over sendromu (PCOS), kilo problemleri, bazı genetik bozukluklar, aşırı alkol tüketimi, stres ve sigara kullanımı.

Erkekler için: ileri yaş, düşük sperm sayısı, testis travması, hormonal dengesizlikler, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve bazı genetik bozukluklar​.

10.Açıklanamayan İnfertilite Nedir?

Açıklanamayan infertilite, çiftlerin kapsamlı tıbbi değerlendirmeler ve testler sonucunda belirgin bir neden bulunamamasına rağmen çocuk sahibi olamama durumudur. Bu tanı, hem kadının hem de erkeğin üreme sistemlerinde yapılan tüm standart testlerin normal sonuçlar vermesi durumunda konur. Yani, herhangi bir anatomik, hormonal veya genetik problem tespit edilemediğinde bu terim kullanılır.

11.Kilo, doğurganlığı nasıl etkiler?

Hem aşırı kilo hem de düşük kilo doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Hormonal dengesizliklere yol açarak ovülasyonu ve adet döngüsünü etkileyebilir. Sağlıklı bir kiloda olmak doğurganlığı artırabilir.

12.Geçirilmiş bir kürtaj doğurganlığımı etkiler mi?

Çoğu durumda, önceki bir kürtaj gelecekteki doğurganlığı etkilemez. Ancak enfeksiyon gibi komplikasyonlar nadiren de olsa doğurganlığı etkileyebilir. Birden fazla kürtaj, rahim dokusuna zarar verebilir ve yapışıklıklara neden olabilir, ancak bu durum cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir​.

13.Tüp bebek (IVF) nedir?

Tüp bebek, yumurtaların laboratuvar ortamında sperm ile döllendiği ve ardından döllenmiş yumurtaların rahime transfer edildiği bir yardımcı üreme teknolojisidir. Bu yöntem, fallop tüpleri tıkalı olan veya diğer doğurganlık sorunları yaşayan çiftler için uygundur​.

14.İntrauterin inseminasyon (IUI) nedir?

IUI, hızlı hareket eden spermlerin rahime doğrudan ince bir tüp aracılığıyla yerleştirildiği bir prosedürdür. Bu işlem, kadının adet döngüsüne göre doğurganlığının en yüksek olduğu dönemde gerçekleştirilir​.

15.Ailede doğurganlık sorunları olması, benim de aynı sorunları yaşayacağım anlamına mı gelir?

Ailedeki doğurganlık sorunları, sizin doğurganlık süreciniz hakkında bazı ipuçları verebilir, ancak her bireyin durumu farklıdır. Anne veya diğer aile üyelerinizin yaşadığı doğurganlık sorunları, sizin de aynı sorunları yaşayacağınız anlamına gelmez. Tıbbi değerlendirme ve danışmanlık almak önemlidir​​.

16.Menstrual döngümün uzunluğu doğurganlığımı etkiler mi?

Normal menstrual döngü uzunluğu 24 ila 35 gün arasında kabul edilir. Döngünüz bu aralıkta ve düzenli olduğu sürece, döngü uzunluğunun doğurganlığı olumsuz etkilemesi olası değildir. Ancak, düzensiz döngüler veya aşırı kısa/uzun döngüler doğurganlık sorunlarına işaret edebilir​​.

17.Tüp bebek tedavisi genellikle çoğul gebeliklerle mi sonuçlanır?

Tüp bebek tedavisi genellikle çoğul gebeliklerle sonuçlanmaz. Yardımcı üreme teknolojileriyle doğan bebeklerin büyük çoğunluğu tek bebek olarak doğar. Ancak, bazı durumlarda ikiz veya daha fazla bebek doğabilir​​.

18.Doğurganlığımı artırmak için neler yapabilirim?

Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapma, sağlıklı bir kilo koruma, sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınma gibi basit adımlar doğurganlığı artırabilir. Ayrıca, prenatal vitaminler almak da faydalıdır​.

Bu bilgiler, infertilite hakkında sık sorulan soruları ve cevapları kapsamaktadır. Daha fazla bilgi için, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmanız en iyisidi

Daha Fazla Bilgi ve İletişim için : Buraya Tıklayın!

 

Doç. Dr. Taha Takmaz

الأستاذ المشارك الدكتور طه تاكماز

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaşıyorum.

Diğer Yazılarımız

Call Now Button