Gebelik, bir kadının hayatındaki en unutulmaz ve heyecan verici dönemdir. Bebeğinizin adım adım büyümesini izlerken, kendi vücudunuzda da pek çok değişiklik yaşayacaksınız. Gebelik sürecinizi hafta hafta takip ederek hamileliğin ilk trimesterinde bebeğinizin gelişimini ve yaşayacağınız değişimleri öğrenmek, hamilelik sürecinizin daha anlamlı ve bilinçli bir şekilde yaşanmasına yardımcı olacaktır.
Bu özel dönemi en iyi şekilde geçirmek için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve doktorunuzun önerilerine uymak önemlidir. Unutmayın ki, her gebelik deneyimi eşsizdir, bu yüzden ihtiyaçlarınıza en uygun kararları doktorunuzla birlikte almanız gerekir.
- Hafta
Gebelik, erkeğin sperm hücresinin kadının yumurtasını döllemesi sonucunda oluşan zigot adlı döllenmiş yumurtanın rahim içinde büyümesiyle gelişen canlı bir süreçtir. Genellikle 9 ay 10 gün sürer. Ebeveynler için her aşaması heyecan verici olan bu dönemin başlangıcını belirlemek genellikle zordur. Çünkü hamileliği tespit edebilmek için ilk yöntem kan testidir. Bu test için döllenmenin üzerinden en az 1 hafta ila 10 gün geçmesi gerekmektedir. Daha sonra, hamilelik belirtileri zamanla idrarda da görülebilir hale gelir. Eczanelerde satılan basit hamilelik testleri sayesinde hamileliğin pozitif veya negatif sonucunu öğrenmek mümkündür. İlk haftada, vücutta büyük fiziksel değişiklikler gözlenmez, ancak hamileliğin ilerlemesiyle birlikte vücut daha belirgin değişiklikler yaşamaya başlar.
Gebeliliğin başlangıcı, anne adayları için duygusal bir dönemi işaret eder. Bu süreçte ebeveynler, bebekleriyle ilgili hayaller kurmaya başlarlar. Gebeliğin ilk haftalarında anne adaylarında aşağıdaki değişiklikler gözlemlenmektedir.
- Östrojen ve progestin hormonlarında artış meydana gelir.
- Foliküller olarak adlandırılan yumurtalıklardaki keselerde döllenmiş yumurta olgunlaşmaya başlar.
- Yumurtalardan biri, foliküllerden ayrılarak fallop tüpüne ulaşır.
- Yumurta ve sperm çekirdeklerindeki genetik bilgilerin birleşimi sağlanana kadar, döllenmiş yumurta yaklaşık 30 saat boyunca belirli bir düzende hareket eder.
- Döllenmiş yumurta, kendisi ile özdeşleşen yaklaşık 16 hücreye kadar bölünmeye başlar ve büyümeye devam eder.
- Hamileliğin ilk haftasında, bebek sadece minik bir hücre kümesinden oluşan canlı bir varlıktır.
- Bebek, bu erken dönemde küçük bir canlı olmasına rağmen, anne adayının fiziksel işleyişini etkilemeye başlar. Bu aşamada mide bulantısı nadir görülse de, halsizlik, iştah kaybı ve çeşitli eklem ağrıları ortaya çıkabilir.
- Adet sancılarına benzer karın ağrıları, bel ağrıları ve baş ağrıları görülebilir. Aynı zamanda baş dönmesi, bu haftadan itibaren sıkça rastlanan belirtilerdendir.
- Gebeliğin ilk belirtileri gözlemlendiğinde, doktorunuza danışarak folik asit ve vitamin takviyelerine başlanabilir.
- Hafta
Hamileliğin her bir haftası, bedeninizde meydana gelen pek çok değişimin izlendiği doğal bir süreçtir. Ancak, hamileliğin 2. haftası, hızlı değişimlerin en belirgin şekilde hissedildiği zaman dilimidir. Bu haftada, belki henüz hamile olduğunuzu hissetmiyorsunuz, ancak vücudunuz hamilelik hormonlarını üretmeye başlar. Menstrüasyon döngünüzün sona erdiği bu dönemde, hem fiziksel hem de hormonal düzeyde pek çok değişiklik yaşanır. Rahminiz, bebeğin oluşması için hazırlanmaya başlar. Rahim duvarı, endometrium adıyla da bilinen tabaka kalınlaşarak, embriyonun rahimde tutunmasını sağlar. Bebeğinizin gelişimi için gereken temel ihtiyaçlar için rahim bölgesinde kanlanma artar.
Hamileliğin 2. haftası, uzun bir hamilelik sürecine hazırlık yaptığınız önemli bir dönemdir. Eğer vitamin takviyesi almanız gerekiyorsa veya düzenli olarak kullandığınız ilaçları bırakmanız gerekiyorsa, doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Planlı bir hamilelik değilse ve daha önce folik asit kullanımına başlamandıysa, hamileliğin başlangıcından itibaren folik asit takviyesi alabilirsiniz. Bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimi için folik asit takviyesi son derece önemlidir.
Sağlıklı bir beslenme düzeni ve egzersiz rutini geliştirmenin yanı sıra, bebek gelişimi için zararlı olan alışkanlıklardan, örneğin sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak önemlidir.
Gebeliğin ikinci haftası ile birlikte, kadın vücudundaki hormon seviyelerinin yükselmesi nedeniyle halsizlik, uyku hali ve baş dönmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu şikayetleri hafifletmek için yeterli miktarda su içmek, kafein tüketimini sınırlamak ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamak faydalı olabilir.
Hamileliğin başlangıcı olarak son adet kanamasının ilk günü esas alınmaktadır. Bu nedenle hamileliğin ikinci haftası, son adet kanamasının birinci gününden sonraki yedinci günde başlamış olur. Bu dönemde yumurta seçimi ve gelişimi gerçekleşir. En uygun yumurta seçilip follop tüplerine doğru yol alır. Eğer sperm tarafından döllenirse, embriyo oluşur. Bu yüzden, gerçekte bebek henüz oluşmamış olsa da, bu dönem bedenin gebeliğe hazırlık yaptığı aşamayı ifade eder. Bebek henüz rahme düşmemiş olsa da, kadın vücudunun gebeliğe hazırlık süreci hamileliğin bir parçası olarak kabul edilir.
Bu dönem, yumurtalıkların en aktif olduğu ve gebeliğe hazırlandığı bir dönemdir. Ancak burada oluşan bebek henüz döllenmeye hazır tek bir yumurta hücresidir. Bu süreç boyunca yumurta hızla şekil ve içerik bakımından değişir. İkinci haftada ultrasonda görüntülenen şey, aslında gelişmekte olan yumurta hücresidir. Bebeğin oluşmaya başladığı aşama genellikle hamileliğin üçüncü haftasından sonra başlar. Tam bir gebelik kesesinin ultrasonda görülebilmesi için ise hamileliğin 5. ya da 6. haftasını beklemek gerekebilir. Bu nedenle, hamileliğin ilk aşamalarını anlamak ve takip etmek, doğru zamanlamada yapılacak ultrason görüntülemeleri ile gerçekleştirilir.
- Hafta
Gebeliğin 3. haftası, genellikle en tipik belirtilerin başladığı bir dönemdir. İlk belirtiler arasında mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, duygusal dalgalanmalar, koku ve tat alma hassasiyetinde artış gibi reaksiyonlar yer alır. Hamileliğin 3. haftası, sperm ve yumurtanın birleşerek embriyonun oluştuğu dönemdir. Döllenme gerçekleştikten sonra vücudunuz önemli bir döneme girdiği için bahsedilen hamilelik belirtilerini deneyimlemeye başlayabilirsiniz.
Başarılı bir döllenme sonrası rahme yerleşen 3 haftalık bebek, özellikle ilk birkaç haftada son derece küçük boyutlara sahiptir. Embriyo halinde olan bu 3 haftalık bebek, iğne ucu kadar bir alanı kaplayacak kadar küçüktür. “3 haftalık gebelik ultrasonda görülebilir mi?” sorusu bu bağlamda önem taşır. Ancak bu erken dönemde elde edilen ultrason görüntüleri genellikle net olmayabilir. Embriyo, 3. haftada, gebelik testleri pozitif sonuç verse bile, ultrason görüntülerinde henüz görülemeyecek kadar küçüktür. Hem boyutu hem de hareketliliği nedeniyle, embriyo genellikle 4. haftadan itibaren daha belirgin bir şekilde görülmeye başlar. 3 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, başlangıçta anne adaylarının bekledikleri gibi net olmayabilir, ancak embriyonun hızlı bir şekilde gelişmesiyle istenen sonuçlara ulaşmak mümkün olacaktır. Özellikle rahim zarının kalınlaşmaya başladığı aşamada, 3 haftalık gebelik görüntüsü daha net ve ayırt edilebilir bir hal alacaktır.
- Hafta
Embriyonik dönemin başlangıcı olarak kabul edilen hamileliğin 4. haftasından itibaren bebeğinizin vücut fonksiyonları ve organları 10. haftaya kadar sürekli olarak gelişmeye devam eder. Bu gelişim süreci boyunca, hamileliğin 4. haftasında, bebeğiniz henüz çok küçük bir boyuta sahiptir ve embriyo halindedir. Embriyo, hipoblast ve epiblast adını taşıyan katmanlara sahip olup, üç bölüme ayrılır.
Bu üç bölümden ikisinde, dolaşım sistemi ve kalp şekillerini almaya başlarken, bağırsak ve akciğerlerin erken evrelerindeki gelişimleri başlar. Diğer bölümde ise merkezi sinir sistemi ile beyin oluşmaya başlar, şekil alır ve gelişimini sinir tüpleri olarak sürdürür. 4 haftalık bebek gelişimi sürecinde, ilksel plasenta iki tür katmana sahiptir ve plasenta hücreleri rahim boyunca derin tüneller açarlar. Bu hareket, kan sıvısının plasentaya aktarılmasını sağlar. Böylece, plasenta için gerekli besin ve oksijen sağlanmış olur. Ayrıca bu dönemde oluşan amniyon kesesi ve amniyon sıvısı, bebeği çeşitli dış faktörlere karşı korur.
Embriyo, bu dönemde 1 mm’den daha küçük haşhaş tanesi kadar bir boyuta sahip olmasına rağmen hızla gelişir. Vitellüs kesesi oluşur ve embriyo etrafında amniyonik kese şekillenir. Vitellus kesesi, bebeğinizin sindirim sisteminin temelini oluşturan yapıdır. Bu noktada, embriyo üç ayrı hücre tabakasına sahiptir ve bu tabakalar bebekte özel alanlarda büyüyerek farklı organların gelişimini sağlar. En dış tabaka ektoderm olarak adlandırılır ve gözlerin yapısı, cilt, sinir sistemi ve saç gelişimi üzerinde etkilidir. Ortadaki tabaka mezoderm olarak bilinir ve böbrekler, kas yapıları, cinsel organlar, kalp ve kemiklerin gelişimine katkıda bulunur. En iç tabaka ise endoderm adını taşır ve akciğerler, karaciğer ve sindirim sistemi gelişimini destekler.
4 haftalık bebek gelişimi sürecinde, bebeğinizin kalp ve kafa yapısı oluşturulmaya başlanır. Ancak, embriyo hala oldukça küçük olduğu için, 4 haftalık ultrason görüntüsü genellikle net bir şekilde görülemeyebilir. Embriyo kesesi 4. haftada o kadar küçük olur ki, içindeki yolk kesesi olarak adlandırılan bir halka meydana gelir. Bu yolk kesesi, embriyonun gereksinim duyduğu besinleri taşıyan sıvının bulunduğu bir yapıdır.
Gebeliğin 4. haftası, annede çeşitli değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Bu dönemdeki gebelik belirtileri arasında en önce geleni, kalp ritmindeki artıştır. Artan kan hacmi nedeniyle kalp daha hızlı atmaya başlar. Ancak vücut bu ani ritim değişimine hemen alışamayabilir ve bu durum yorgunluk hissine neden olabilir. Aynı şekilde artan kan hacmi ve hamilelik hormonlarının etkisiyle meme uçlarına daha fazla kan ulaşır. Bu durum da meme ucu hassasiyetine yol açabilir, bu da 4. hafta gebelik belirtileri arasında sıkça görülen bir durumdur.
Bu dönemde döllenmiş yumurta rahimde bir tünel oluşturarak yerleşmeye başlar, bu da hafif kanamalara yol açabilir. Ayrıca, hassas bir sindirim sistemine sahip olan bir anne adayında midede şişkinlik, saç ve cilt dokusunda değişiklikler görülebilir.
Hamilelik hormonlarındaki değişiklikler nedeniyle mide bulantısı, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler bu dönemde oldukça yaygındır. Bu olumsuz durumları minimize etmek için yeterince dinlenmeli ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Ayrıca, hamilelikte 4. hafta belirtileri arasında, duygusal dalgalanmalar yaşama olasılığınız da bulunmaktadır. Stresten kaçınmak ve düzenli olarak kısa yürüyüşler yapmak hem sizin hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır. Bu rahatsızlıklar genellikle hamileliğin ilk aşamalarında rahatsızlık verici olsa da, genellikle 12. haftaya doğru azalmaya başlar. Unutmayın ki, bu belirtiler her anne adayında farklılık gösterebilir.
- Hafta
Beşinci haftada erken hamilelik belirtilerinin gözlemlenmeye başladığı bu aşamada, tek hücreli bir zigot halinde olan bebek, boyut olarak 1.25 mm’ye ulaşmıştır. Ancak, bu dönemde anne adaylarının sıkça sorduğu sorulardan biri “5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?”dür. Karından yapılan ultrason taramasında bebeğin kesesi net olarak görülebilirken, 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ancak vajinal yolla yapılan ultrason ile netlik kazanır. Bebeğin henüz çok küçük olan kalbi bu haftada oluşmaya ve atmaya başlar, ancak kalp atışlarının ultrasonda duyulabilmesi için biraz daha zaman gereklidir.
5 haftalık gebelik kesesinin ultrason görüntüsü genellikle 8-10 mm boyutlarına sahiptir. Doktorunuz, ultrason görüntüsü eşliğinde gebelik kesesinin çapını ölçer. İçinde embriyo bulunan kesenin ortalama çapı ise genellikle 1,5 – 2 cm arasındadır. Bu haftada bebeğinizin kalbi atmaya başlar, ancak kalp atışları henüz ultrasonda duyulmaz. İlk çalışmaya başlayan organ olan kalp, dakikada ortalama 90-110 arasında atış yapar.
Beş haftalık bebek, anne karnında elma çekirdeği kadar ince bir tüp şeklinde görünüme sahiptir. Kuyruk sokumunun ilk aşamaları ve beynin oluşumunu sağlayacak iki farklı yapı bu dönemde ilk şekillerini almaya başlar. Bu aşamada bebek, amniyon kesesi denilen içi sıvı dolu bir baloncuk içinde büyümeye devam eder ve yolk kesesi adı verilen yapıdan beslenir. Bu haftadan itibaren plasenta görevine başlar ve kan hücreleri üretimine geçer. Yolk kesesi aracılığıyla bebek, kan hücrelerini alırken ilerleyen haftalarda göbek bağı ve plasenta bebek ile anne arasındaki bağlantıyı sağlamaya başlar.
- Hafta
6 haftalık gebelik dönemi, bebeğinizin boyut olarak bezelye tanesi büyüklüğüne ulaştığı bir aşamadır. Ancak bu dönemi tamamladığınızda, bebeğinizin boyutu üç katına kadar büyümüş olur. 6. haftada, bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekillenmeye başlar. Bu organlar ilerleyen dönemlerde daha belirgin hale gelir. Bebeğinizin kalbi bu dönemde düzenli bir ritimde atmaya başlar ve kan dolaşımı sorunsuz bir şekilde işlemeye başlar. Hamileliğin 6. haftasında, kaslar, beyin ve kemiklerin yanı sıra hipofiz bezi de oluşarak gelişmeye başlar. Bu dönemde vücudunuzda değişiklikler başladığı için, sıkça tuvalete gitme ihtiyacınız artabilir. Bu, vücudunuzun hamile olduğunu size hatırlattığı bir durum olarak da düşünülebilir. Aynı zamanda böbreklerinizin kanı temizleme verimliliğine de işaret eder.
Hamileliğin 6. haftasında, vücudunuzu farklı açılardan düzenleyen hormonlar yoğun bir şekilde etkin hale gelir. Özellikle mide bulantısı ve mide yanması gibi rahatsızlıklar, aynı zamanda bitkinlik, kabızlık, sık idrara çıkma ve akıntı gibi durumlar da gebeliğin 6. haftasında sıklıkla görülen durumlardır.
Mide bulantısı, özellikle bu haftada oldukça yoğun bir şekilde yaşanabilir. İlk üç ay içinde sıkça rastlanan bir şikayet olan mide bulantısı, genellikle gebeliğin 13-14 haftasında hafifler.
İlginizi Çekebilir: Adet Söktürücü Nedir?
- Hafta
7 haftalık gebelik döneminde, bebeğiniz bir yaban mersini tanesi boyutundadır. Bu dönemde bebeğin gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Sindirim sistemi oluşumu başlar ve ciğer ile solunum yollarının gelişimi de başlar. Bebeğin kalp atışı duyulabilir düzeydedir, ancak daha net sonuçlar için 10. haftaya kadar beklemek tavsiye edilir.
7 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü henüz ayırt edilebilir bir netlikte değildir, ancak bu dönemde bebeğin kolları, bacakları, parmakları ve yüz özellikleri daha belirgin hale gelmeye başlar. Anne adayının sağlıklı beslenmesi, taze sebze ve meyve tüketmesi bebeğin doğru şekilde gelişimine katkı sağlar. Gebeliğin ilk ayları, bebeğin beyin gelişimi için kritik önem taşır, bu nedenle iyot takviyesi almak ve iyotlu tuz kullanmak önerilebilir.
Görünürde anne karnında belirgin bir büyüme olmasa da, içeride bebeğin büyümesi hızla devam eder. Bebeğin dışarıdan görülebilir büyüklüğe ulaşması biraz daha zaman alacaktır.
- Hafta
8 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin gelişimi hızla devam eder. Bebeğin bacakları, elleri, burnu, göz kapakları ve sırtı gelişmeye başlar ve artık 1 cm boyuna ulaşmıştır. Bebeğin yaklaşık büyüklüğünün bir ahududu kadar olduğu söylenebilir. Bu dönemde bebeğiniz artık “fetüs” olarak adlandırılmaya başlar, ancak hala plasenta yerine yumurta kesesinden beslenmeye devam eder. Bebeğiniz plasentanın olgunlaşmasıyla birlikte yavaşça rahme tutunmaya başlar.
8 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin iç organları hızla gelişir. Bebeğin büyüklüğü arttığı için ultrason görüntüsü daha net olabilir. Kalp atışlarını ultrasonla duyabilirsiniz. Bebeğin ultrason görüntüsü, hala ufak bir fetüs olsa da önceki dönemlere göre büyüklüğünü daha iyi fark edebileceğiniz bir aşamayı yansıtır.
8 haftalık gebelik döneminde bebeklerin cinsel organları daha belirgin hale gelmeye başlar, ancak cinsiyetlerini bu aşamada kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Bebeğin cinsiyeti daha sonraki ultrason taramalarında daha net görülebilir.
Rahim ağzı tıkacının oluşmasıyla bebeğinizin güvenli bir şekilde büyümesi sağlanır. Bu dönemde rahminiz mesane üzerine baskı yaparak sık sık idrara çıkma ihtiyacını artırabilir. İdrara sık çıkma, hamilelik sürecinde yaygın bir belirtidir ve her anne adayında farklı şekillerde görülebilir.
İlginizi Çekebilir: Ertesi Gün Hapı Nedir?
- Hafta
Dokuz haftalık gebelik döneminde bebeğinizin gelişimi hızla devam eder. Cinsel organlar oluşmuş olsa da cinsiyeti tam olarak öğrenmek için daha fazla zaman gerekebilir. Bebeğinizin gözleri belirginleşmiş, göz kapakları, ağız, burun, kulak memeleri ve burun delikleri gelişimini tamamlamaya yaklaşmıştır. Bebeğinizin ense kısmı da bu dönemde tamamlanmaya başladığı için başını daha dik tutabilir. Bebeğiniz bu dönemde bir üzüm tanesi büyüklüğündedir.
Bu dönemde bebeğinizin en önemli organlarından biri olan kalp, artık dört bölüme ayrılmıştır. Kalp kapakçıkları oluşmuş ve atışlar devam etmektedir, ancak oksijen alışverişi akciğerlerle değil sizin kanınız aracılığıyla gerçekleşir.
Dokuz haftalık bebek anne karnında başını çevirebilir, ağzını açıp kapatabilir ve hareket etmeye başlayabilir. Sindirim sistemi oluşmuş, karaciğer ve pankreas görevlerine başlamıştır. Bebeğinizin gelişmekte olan bağırsakları da karın içerisinde yerine hareket etmeye başlar.
Yolk kesesine olan ihtiyaç azaldığı için, bu dönemde yolk kesesi yerine karaciğer, dalak ve kemik iliği görevlerini üstlenmeye başlar. Bebeğiniz için oksijenli kan sağlayan göbek kordonu olgunlaşmaya devam eder. Bu dönemde embriyonik dönem sona erer ve 10. haftadan itibaren fetal dönem başlar. 9 haftalık bebek gelişimi, bebeğinizin organ ve sistemlerinin hızla gelişmeye devam ettiği önemli bir evredir.
Hamileliğin dokuzuncu haftasında, mide bulantıları, sürekli bir yorgunluk hissi ve daha sık idrara çıkma durumları devam edebilir. Rahmin büyümesi nedeniyle idrar kesesine baskı yapması, sık sık tuvalete gitme isteğine yol açabilir.
- Hafta
Hamileliğin onuncu haftasında, anne karnındaki bebeğin boyu yaklaşık 3,5 cm’ye ulaşmıştır ve bir çilek büyüklüğündedir. Bu dönemde bebeğin dış hatları giderek insan formunu almaya başlar. Kemikler ve kıkırdaklar oluşmaya başlamış, bacaklarındaki çıkıntılar belirginleşmiş ve bilek ile diz bölgeleri şekillenmeye başlamıştır. Bebeğin kolları, dirsekleriyle birlikte görülebilir ve bu dönemde kol hareketleri fark edilebilir.
On haftalık fetüs, anne karnında sıvıları yutmaya başlar. Beyin, karaciğer, bağırsaklar, böbrekler ve diğer önemli organlar bu dönemde son şekillerini almıştır. Mide asitleri sindirime yardımcı olacak şekilde üretilmeye başlar ve böbrekler yoğun bir şekilde idrar üretir. Eğer bebeğin cinsiyeti erkekse, testosteron hormonu üretimi de başlar. Bebeğin kalbi tamamen gelişmiş durumdadır ve normal bir yetişkinin 2-3 katı hızla atmaya devam eder.
Hamileliğin onuncu haftasında, sabahları daha önce olduğundan daha az mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet, hem enerji seviyenizi artırır hem de sağlıklı beslenmenizi destekler. Sabah mide bulantılarının azaldığını fark ettiğinizde, enerji veren ve besleyici bir kahvaltı yapmak faydalı olabilir. Bu dönemde beslenme düzeninizi gözden geçirmek uygun olabilir, ancak aşırı yemek yemek kilo problemlerine neden olabilir. Ölçülü bir yaklaşım, her zaman en iyi seçenektir.
İlginizi çekebilir: ما هو الورم العضلي؟
- Hafta
11 haftalık hamilelik döneminde, bebeğin boyu 2,54 ila 3,81 cm arasında değişir ve bürüksel lahanası büyüklüğündedir. Bu durumda dahi, bebeğiniz karnınızda oldukça gelişmiş bir aşamada bulunur. 11. haftada, bebeğin gelişiminde önemli adımlar atılır. Bebek, anne karnında ellerini açıp kapamaya başlar ve ultrason görüntüsünde ayakları rahatça görülebilir. Diş etlerinin altında minik dişler oluşmaya başlarken, kemiklerinin büyük bir kısmı hızla sertleşir. Bebeğin kafa yapısı, 11 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde oldukça gelişmiş bir durumdadır. Yüz kemikleri belirginleşmiş, kulaklar şekillenmeye devam etmiştir. Dil ve damak ağızdaki konumunu alırken, burun delikleri bağlantı kurarak gelişmeye devam eder. Bu dönemde saç folikülleri bebeğin başında saç oluşumunu başlatır. 11 haftalık bebek ultrason görüntüsünde, boy uzunluğunun yaklaşık 1/3’ü kafa yapısı oluştururken, vücut hatları da belirginleşmeye başlar. Henüz hissedemeseniz de bebeğin hareketleri bu dönemde artış gösterir. Tüm organlar kendi işlevlerine başlamıştır.
Mide bulantıları geçmişe göre azalmış olsa da, hormon seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle sindirim sisteminiz yavaşlayabilir. Bu durum kabızlık ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca gaz sıkıntısı ve şişkinlik hissi yaşayabilirsiniz. Bu tür rahatsızlıklarla başa çıkmak için lifli gıdalar tüketmek faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra fazla yemek yemek, bebeğe baskı yapabileceğinden, öğünlerinizi sık sık ve az miktarda almanız önerilir.
İlginizi Çekebilir: Epidural Doğum Nedir? Avantajları Nelerdir?
- Hafta
Hamileliğin 12. haftası, hem anne hem de bebek için yeni gelişmelerin yaşandığı önemli bir evredir. Bu döneme giren bebeklerin anne karnında el ve ayak parmakları artık ayrılmış bir şekilde bulunur ve parmaklarında tırnak oluşumu başlar. Bebeğiniz artık bir misket limonu büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu aşamada bebeğin üreme organları, ultrason incelemesi sırasında belirgin bir şekilde fark edilebilir. Dolayısıyla, bebeğinizin cinsiyetine dair ilk ipuçları 12. haftadan itibaren ortaya çıkmaya başlar. Ancak bebeğin anne karnındaki pozisyonu, doktorun cinsiyet tahmini yapmasını her zaman kolaylaştırmayabilir. Bu nedenle bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenmek için bir sonraki ultrason muayenesini beklemeniz gerekebilir. Ayrıca bu dönemde bebeğin organ, beyin, kemik ve kas gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Hamileliğin 12. haftası, bebek gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Bu aşamada rutin olarak gerçekleştirilen ikili tarama testi, 11 ile 14. haftalar arasında en ideal zaman aralığı içinde yapılır. Bu test sırasında bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Bu ölçümün temel amacı, down sendromu riskini değerlendirmektir. Bebeğin organları ve vücudu, 12. haftadan sonra hacimsel olarak hızla büyümeye başlar. Bebeğin henüz anne karnında tekme atmaya başlaması için erken bir dönemdir. Ancak ultrason muayenesi sırasında bebeğin minik hareketlerle el ve ayaklarını oynattığını gözlemleyebilirsiniz. 12. haftadan itibaren bebeğin baş parmağını ağzına götürdüğünü ve hatta gülümsemeye benzeyen mimikler oluşturduğunu izlemeniz mümkündür. B
- Hafta
Hamileliğin 13. haftasında, bebeğiniz bir limon büyüklüğüne erişir. Başlangıçta vücuda göre büyük görünen kafası, bu dönemde vücuda daha orantılı hale gelmeye başlar. Bu haftada bebeğin cilt üzerinde bile iz bırakan bir parmak izi bulunur. Her bebek farklı büyüme hızlarına sahip olduğu için, 13. haftayı yaşayan her anne adayının bebeği farklı bir gelişim aşamasında olabilir. Ultrason kontrolleri, anne adaylarının heyecanla beklediği bir adımdır ve bu dönemde bebeğinizin görüntüsü net bir şekilde görülebilir. Ultrasonda bebeğin baş ile kalça arasındaki ölçümler yapılır. Bu aşamada bebeğin hareketleri de ultrason görüntüleriyle izlenebilir. Ayrıca bebeğin anne karnında parmağını emmeye başladığı, bu ultrason görüntülerinde de gözlemlenebilir. 13 haftalık erkek bebek ultrason görüntülerine bakılarak cinsiyeti anlaşılabilir. Ancak cinsiyetini gizleyen hareketler varsa, sonraki haftaları beklemek gerekebilir. Biraz daha sabır göstererek bebeğinizin cinsiyetini yakın bir zamanda öğrenebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Plasenta Previa Nedir?